Zdravlje Prirodno liječenje 07. siječnja 2021.

Recepti s eteričnim uljem jele: Za dezinfekciju zraka, kod prehlade i viroze, za parfem

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jela (Abies alba iz porodice Pinaceae) njezino esencijalno ulje spada u jedna od najomiljenijih aromaterapeutima. Prvenstveno zbog sigurnosti upotrebe i iznimno ugodnog mirisa. Bogato je monoterpenima Alfa i beta pinenima te limonenom. Ima antiseptičko, antiinflamatorno, lagano analgetičko, ekspektoransno, mukolitičko i spazmolitičko djelovanje.

Pogodno je za:

  • dišni sustav – bronhitis, emfizem, astma, virusna upala pluća, otežano disanje iz bilo kojeg razloga, prehlade, viroze
  • mišićno-koštani sustav – umanjuje reumatske bolove, bilo koje bolove i simptome atipičnih i reumatskih upala. Nema poznatih kontraindikacija i vrlo je sigurno za upotrebu.

Povijest jele je vrlo stara, a cijenili su je predstavnici brojnih drevnih kultura. Između ostalog, bila je sveto drvo Druida kojima je davala moć sagledavanja prošlosti i viziju budućnosti. U njezinu magičnu moć vjerovali su i drugi narodi te su palili iglice jele pri rođenju djeteta kako bi donijele blagoslov i zaštitu majci i djetetu. Iglice su se palile i u svrhu ostvarivanja sreće, harmonije, mira, inspiracije i mudrosti. Poznata je i kao rođendansko drvo, a u Europi je zbog svoje ljepote i mirisa odavno izabrana za tradicionalno božićno drvce.

Pomaži u zacjeljivanju boli nastalom zbog nasilnog ili prisilnog odvajanja od obitelji ili zajednice

Njena duhovna kvaliteta je sigurnost. Duhovno stanje koja se temelji na tolerantnosti, povjerenju, pripadnosti, snazi, hrabrosti, smirenosti. Nastaje kad smo usidreni u centru svog bića. Stvara osjećaj doma u najširem smislu te riječi. „Mjesto i prostor“ koji se mogu nalaziti u nama samima ili oko nas, gdje se osjećamo zaštićeno kako bismo sakupili osobnu i duhovnu snagu za nastavak životnog puta. Vibracija ovog ulja nas podržava i usmjerava da „dom“ prvenstveno izgradimo unutar sebe, nastanimo duhovnim kvalitetama koje će njegovati i hraniti naš duh. Ova vibracija je iznimno ugodna i utočište u najtežim trenucima. Pogodna je za iscjeljivanje rana nastalih kao posljedica nasilnog ili prisilnog odvajanja od obitelji ili zajednice, pomaže u socijalizaciji ili resocijalizaciji.

Kadulja_2 Možda te zanima... Čudesna kadulja: 8 terapeutskih svojstava i kako ih koristiti Zdravlje

Prenosi informaciju za iscjeljivanje osjećaja napuštenosti, odvojenosti od obitelji ili društva te straha od emocionalnog zbližavanja

Ona je po arhetipu kuma. Netko tko pomaže roditeljima ili bračnim partnerima u teškim trenucima kako bi sačuvali snagu, vjeru i međusobno povjerenje. Njen pozitivan utjecaj  daje toplinu, razumijevanje, sigurnost i osjećaj doma, brine o sigurnosti svojih bližnjih i osjećaju pripadnosti. Ukoliko je osoba puna strahova i nesigurnosti, otkriva njene negativne osobine poput kontrole svojih bližnjih, uspostavljajući kontrolu i moć.

Osnovna lekcija kojoj nas uči je bliskost te pripada osnovnom arhetipu žrtve. Ključna riječ koja može pokrenuti psihološke procese je pripadnost. Prenosi informaciju za iscjeljivanje osjećaja napuštenosti, odvojenosti od obitelji ili društva te straha od emocionalnog zbližavanja, emocionalne zaleđenosti ili potisnutosti. Stanje svijesti podiže na razinu ljubavi i pokreće duhovni proces otkrivanja ili produbljivanja duhovnih vrijednosti. Na emocionalnoj razini ukoliko je osoba pozitivno usmjerena potiče osjećaj pripadnost što stvara emocije zadovoljstva i sreće, bliskost s obitelji i zajednicom, daje osjećaj sigurnosti i potpune emocionalne prepuštenosti.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock


Ukoliko je osoba negativno usmjerena tada prevladava osjećaj izgubljenosti, osjeća se zarobljeno unutar sebe i svoje obitelji, nezadovoljna je i ljuta, ne može se otvoriti prema obitelji, razvija kontrolu, ljubomoru i posesivnost. Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje djeluje na prvi i četvrti energetski centar. Na prvom energetskom centru pomaže u osvještavanju svojih korijena, porijekla i pripadnosti. Pomaže nam pronaći dom i osvijestiti pripadnost. Jača osjećaj zajedništva. Omogućava ispunjavanje svih obveza i djelatnosti koje donose sigurnost, kako materijalnu tako i emocionalnu. Na četvrtom energetskom centru pomaže u otvaranju i primanju obiteljskih vrijednosti, pažnje, bliskosti i ljubavi. Omogućava postizanje strpljenja i sposobnosti davanja, pritom ništa ne očekujući zauzvrat.

Možda te zanima... 9 terapeutskih svojstava ulja smilja i tri recepta za kožu Zdravlje

Dezinfekcija zraka i olakšavanje disanja:

U difuzor ili aroma lampicu ukapajte:

  • 5 kapi jele
  • 3 kapi eukaliptusa globulusa
  • 2-3 kapi limuna

Parfem /miris za tijelo:

U bazno ulje badema (kojeg možete staviti u rolonu bočicu ili običnu)  10 ml ukapajte:

  • 10 kapi jele
  • 5 kapi naranče
  • 2 kapi sandala

Iskustvo aromaterapije s uljem jele

G.G. 32 g, udata, majka sedmogodišnjeg sina. Dolazi na aromaterapije s djetetom zato što dijete iam poteškoća prilikom učenja i zadržavanja pažnje. Dijete nema drugih poteškoća ni zdravstvenih problema. Majka je bila uznemirena I nesigurna. Predložila sam djetetu da se “igramo” i da pronađemo njegovo “skriveno” ulje. Dijete je pokazalo veliku zainteresiranost i znatiželjno otvaralo bočice i mirisalo. Komentari su mi bili fascinantni jer je mirise osjećao vrlo suptilno te im spontano pridodavao slike i boje. Zadržao se na tamjanu i jeli. Rekao je da su oba ulja čekala njega i da su njegova te da ih želi za doma. Kada sam im ispričala “priču” o njihovim arhetipovima, majka se vidno umirila, a dijete je reklo da će čim dođe doma namirisati svog Supermena. Jedno lijepo i ugodno iskustvo i za mene.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeGlassLoans

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.