Zdravlje Prirodno liječenje 05. travnja 2017.

Recepti od trputca protiv kožnih i dišnih tegoba

Trputac
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ova zeljasta biljka poznata je kao odlično sredstvo za liječenje rana. Ali, jesi li znala da podjednako uspješno liječi i respiratorne i probavne tegobe? Ova ljekovita biljka sadrži tanine, pektine, limunsku kiselinu, vitamin C, saponozide i fitoncide, sluz, ulja, bjelančevine i šećer. Poznata je kao biljni antibiotik, a pomaže u liječenju raznih kožnih i respiratornih tegoba, kao i čira na želucu i dvanaestercu.

Zahvaljujući flavonoidima, svježi listovi trputca čiste dišne ​​puteve i smiruju upalne procese sluznice, pa se koristi u slučaju kašlja, bronhitisa, astme i tuberkuloze. Osim toga, ova biljka sadrži alantoin, tvar koja potiče stvaranje novih stanica, pa je fitoterapeuti naročito preporučuju za liječenje rana, posjekotina, opeklina, ugriza insekata, akni... U slučaju ovih kožnih tegoba, dovoljno je oprati i izgnječiti prstima svjež list trputca i priviti ga na bolno mjesto. Pored toga, trputac zaustavlja vanjsko i unutarnje krvarenje, te se pomiješan s hajdučkom travom, rusomačom i virkom koristi protiv menstrualnih odljeva i krvarenja iz hemoroida.

Ljekovita salata od trputca i koprive

Osim u fitoterapiji, trputac se upotrebljava i u kulinarstvu, a jela od ove ljekovite biljke naročito se preporučuju osobama koje pate od čira na želucu i dvanaestoplačanom crijevu, kao i gastritisa. U prehrani se koriste mladi listovi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sastojci:

  • 150 g mladih listova bokvice
  • 30 g koprive
  • 50 g poriluka
  • 1 žlica naribanog hrena
  • 1 kuhano jaje
  • 30 g vrhnja
  • sol i limunov sok

Priprema: listove trputca, koprive i poriluka kratko prokuhaj, isperi pod mlazom hladne vode, isjeckaj, posoli i začini sokom od limuna.

Bijke koje pomažu tvom dišnom sustavu

Recepti za ljekovite čajeve

  • Suhi kašalj - pomiješaj po žlicu trputca i crnog sljeza i žličicu slatkog korijena te prelij s 5 dl kipuće vode. Ostavi poklopljeno da odstoji pola sata, procijedi i pomiješaj s 2 žlice meda i sokom od pola limuna. Čaj pij podijeljen u dvije doze nakon jela.
  • Bronhitis - pola kilograma svježih i dobro opranih listova trputca izblendati pa pomiješati s kilogramom meda i 50 g propolisa. Ostaviti da stoji 3 dana, povremeno miješajući drvenom kuhačom. Uzimati 3 puta dnevno po žličicu mješavine 10-15 minuta prije jela.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Upala dišnih organa - mlade listove trputca isjeckati i sipati u teglu, a na svaki centimetar posuti žlicom meda ili šećera. Zatvoriti staklenku i ostaviti da odstoji desetak dana, a zatim procijediti i piti po 2 žlice dnevno u slučaju upale gornjih dišnih puteva.
  • Otežana probava - svjež sok od trputca, iscijeđen iz listova biljke, koristi se za liječenje upale želuca i crijeva. Listove izblendati ili samljeti na stroju za meso, procijediti i pomiješati s medom. Uzimati 3 puta dnevno po žlicu.
  • Oblog za rane - popariti svježe listove trputca te ih staviti na ranu i učvrstiti zavojem. Nakon sat vremena ponoviti postupak. Također, listove obavezno treba priviti i prije spavanja, pa ih ostaviti da djeluju preko noći.

Himalajska sol protiv začepljenog nosa

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.