Zdravlje Simptomi i pomoć 20. studenoga 2016.

Razlikuješ li prehladu od gripe?

Gripa1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najčešći simptomi prehlade i gripe su povišena tjelesna temperatura i bolovi cijeloga tijela uz često naglašenu glavobolju. Upala pluća redovito nastaje kao česta i teška komplikacija gripe. Saznaj kako prema simptomima možeš razlikovati ove tri vrste oboljenja

Prehlada najčešće traje tjedan dana

Dolaskom zimskih mjeseci koji nose niže temperature, povećava se i učestalost prehlada i viroza. One predstavljaju najčešći oblik akutnih infekcija gornjeg respiratornog sustava, a pogađaju sve dobne skupine. Prehlada je blaža virusna infekcija koja traje najviše tjedan dana, a manifestira se kihanjem, šmrcanjem ili začepljenim nosom, grloboljom i glavoboljom.

U rjeđem slučaju se može javiti u obliku enteroviroze s probavnim smetnjama, dok najčešće zahvaća respiratorni sustav sa simptomima poput hunjavice, bolovima u grlu i cijelom tijelu te povišenom temperaturom. Zdrave odrasle osobe u prosjeku se od dva do tri puta godišnje susretnu s takvom blažom infekcijom, a djeca predškolske dobi čak od šest do osam puta na godinu. 'Liječenje' prehlade i viroze najčešće se svodi na jačanje obrambenog mehanizma i ublažavanje simptoma, bez obzira na to što se oni obično, nakon 5 – 10 dana, sami povuku.

Gripu obilježava naglo povišena temperatura

Gripa je bolest vrlo slična prehladi, ali znatno jačeg intenziteta simptoma te duljeg trajanja. To je akutna virusna bolest dišnog sustava koja se javlja svake godine, a virus gripe poseban je po tome što se otprilike svakih 12 mjeseci tijekom zimskog perioda pojavljuje u drugom obliku. Gripa se među ljudima prenosi i proširuje vrlo lako i eksplozivno. Bolesnik je zarazan jedan ili dva dana prije pojave bolesti te od pet do sedam dana nakon pojave prvih simptoma.

Počinje vrlo naglo povišenom temperaturom i glavoboljom te bolovima u mišićima i umorom, a potom se pojavljuju začepljenost nosa, grlobolja i suhi kašalj. Bolesnici uz ove simptome osjećaju potpunu klonulost i nemoć, mučninu i gubitak teka, a neki su pospani, smeteni ili dezorijentirani. Temperatura može biti izrazito visoka, nerijetko i iznad 40 stupnjeva, a često je prati osjećaj hladnoće. Povraćanje i proljev nisu rijetke pojave, osobito u djece. Oporavak je relativno spor i dug, a kašalj, umor, nevoljkost i slične tegobe mogu potrajati nekoliko tjedana.

Kašalj je tipični simptom pneumonije 

Gripu prate brojne komplikacije, među kojima je upala pluća vrlo česta i teška. Česta, jer se pojavljuje u deset posto bolesnika s influencom, a teška jer je odgovorna za većinu smrtnih slučajeva. Upala pluća ili pneumonija uzrokovana samim virusom influence pojavljuje se na početku bolesti, a susreće se poglavito pri pandemijskoj pojavi gripe. Tipični simptomi uključuju kašalj, bol u prsima, vrućicu i teškoće pri disanju.

Sekundarna bakterijska pneumonija obično se pojavljuje nakon kliničkog poboljšanja influence, uz ponovni porast temperature i pogoršanje općeg stanja s pojavom produktivnog kašlja. Liječenje ovisi o uzroku bolesti. Pretpostavljena bakterijska pneumonija se liječi antibioticima. U slučaju teške pneumonije, oboljela se osoba obično hospitalizira.

Spreman odgovor na napad infekcije

Iako lijeka za prehladu i gripu nema, na raspolaganju nam stoji puno namirnica, dodataka prehrani i biljnih pripravaka koji ublažavaju simptome i skraćuju vrijeme trajanja bolesti. ''Većina će ljudi bitku s prehladom i gripom započeti uzimanjem mega doza vitamina C. Postoje kvalitetni dokazi da visoke doze vitamina C (1 -2 g/dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade. Posljedično, opskrbljivanjem organizma potrebnom količinom vitamina C (barem 100 mg) dnevno pogoduje se bržem oporavku od bolesti'', pojašnjava nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Dodaje kako posezanje za mega-dozama većim od 2 grama vitamina C dnevno može izazvati proljev, povraćanje i vrtoglavicu te nije preporučljivo. Važno je stoga održavati snažan imunološki sustav u vidu prevencije bolesti, odnosno kako bismo spremno odgovorili na napad infekcije. Najbolji način za to je konzumiranje dobro izbalansirane prehrane, redovito bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću, izbjegavanje stresa i naglog mršavljenja te osiguravanje kvalitetnog sna.

Saznaj kako mirisnim ritualima možeš spriječiti gripu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.