Zdravlje Sklopi #Pinkypromiss- obećanje koje život znači! 22. studenoga 2022.

Zašto od ove bolesti obolijeva sve više mlađih žena

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Briga o zdravlju je najvažnija stvar koju si možemo pokloniti, a s obzirom na brojke i podatke kada je karcinom dojke u pitanju – pozivamo te na prevenciju. Jesi li pregledala grudi ovaj mjesec? A ovu godinu? I koliko detaljno?

Na nedavno održanoj konferenciji povodom kampanje #Pinkypromiss, još jednom smo postali malo svjesniji koliko je rak dojke opasan ukoliko se ne otkrije na vrijeme i koliko ga je važno otkriti što ranije. 

'Rak dojke je najčešći zloćudni tumor na svijetu, uskoro se približavamo brojki od 2 milijuna novih slučajeva godišnje. U Hrvatskoj su brojke između 2800-3500, ali nažalost te brojke se povećavaju. Trenutno čekamo najnovije hrvatske podatke nakon pandemije, za koju znamo da je uzrokovala velike probleme u samom procesu dijagnosticiranja na vrijeme. Karcinom dojke je apsolutno izlječiv, ali samo ako se dovoljno rano dijagnosticira. ' – dr.sc. Ana Tečić Vuger

No, dok mnoge žene smatraju da se rak dojke događa samo u starijoj populaciji, na konferenciji je istaknuto kako, nažalost, podaci pokazuju da sve češće obolijevaju i mlađe žene. 

Također, postoji i niz kompleksnih razloga zašto bolest može biti agresivnija kod mlađe populacije žena, a uz to mlađe žene mogu i lošije reagirati na terapiju. Dodatno, dijagnosticiranje raka dojke u žena mlađih od 40 je teže jer je tkivo dojki gušće, upozorava Cleveland Clinic. Isto tako, same mlade žene, piše na stranici klinike, sklone su ignorirati znakove oboljenja poput kvržica smatrajući da su premlade da bi oboljele od raka dojke i bolest im se dijagnosticira u kasnijoj fazi.  

Situacija može zvučati zastrašujuće, ali neka sve ove rečenice upravo i budu razlog zašto želimo da kontrola dojki bude dio tvoje rutine. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Dojke treba pregledati 5 do 7 dana nakon što završi menstrualni ciklus, a ovdje smo opisali čitav postupak, koji ne traje dugo. 

Jednom godišnje – detaljni pregled

Ako želimo biti sigurne, onda jednom godišnje treba napraviti i detaljni pregled ultrazvukom, a UZV pregled bi trebao postati rutina, baš kao i samopregled.  

Naš partner na projektu, Merkur osiguranje baš iz razloga pravovremene reakcije nudi health4me Premium dodatno zdravstveno osiguranje. Birati možeš između 4 paketa različitih godišnjih limita te pokrića i opsega usluga. Limiti se kreću od 300 do 2.000 eura, a opseg usluga koje paketi pokrivaju su od specijalističkih pregleda, dijagnostičkih obrada do laboratorijskih pretraga, fizikalne terapije, malih operacija te drugog liječničkog mišljenja i kućne njege te ovisno o paketu, preventivnih pregleda prema izboru.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Dodatno je moguće ugovoriti pakete Nezgoda i Zdravlje Plus osiguranje, koju obuhvaćaju i bolničku dnevnicu te kirurške operacije, te Merkurove preventivne programe fit4life, koji imaju za cilj proaktivnu promjenu načina života i životnog stila te koji na takav način održava zdravlje i može spriječiti oboljenje. Uz fit4life možeš podignuti brigu o zdravlju na višu razinu - opustiti se uz wellness vikend, obaviti sistematski pregled u partnerskoj poliklinici ili hotelu, potražite savjete nutricionista ili iskoristiti mogućnost vježbanja u poznatim fitness centrima. 

Možeš birati između jednog od četiri fit4life ponuđena programa:

  • Classic program koji uključuje sistematski pregled - sama odaberi želiš li klasični sistematski pregled u poliklinici ili pak u udobnosti partnerskog wellness hotela
  • Fitness - vježbanje u partnerskom fitness studiju
  • Relax - boravak u hotelu s noćenjem i wellness uslugama
  • Food - savjetovanje s nutricionistom, izrada plana prehrane te prema izboru i test intolerancije na hranu kao i analiza sastava

Ukoliko se odlučiš za Merkur health4me Premium dodatno zdravstveno osiguranje, korisna informacija je i ta da putem Merkur aplikacije možeš ostvariti i dodatne pogodnosti, kao i pronaći popis Bonus partnera kod kojih ostvaruješ popuste za boravak u hotelima, kupnju zdrave hrane, sportske odjeće i obuće te različite zdravstvene usluge.

Zapamti, prevencija znači voljeti svoje tijelo i brinuti o njemu da što duže bude fit! Uz važnost samopregleda, detaljne pretrage na vrijeme učinit će razliku. Pa neka pretrage budu savršeno iskrojene prema tvojim potrebama i na mjestu gdje možeš biti opuštena kao da si na wellnessu. 

#Pinkypromiss je nagrađivana javno-zdravstvena kampanja koju su pokrenuli miss7 portali uz podršku Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, udruga EUROPA DONNA, NISMO SAME i SVE ZA NJU te uz pokroviteljstvo Pfizera i partnerstvo Designer Outleta Croatia i Merkur osiguranja. Cilj je ove edukativne kampanje podizanje svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki – jednostavne i brze metode koja može spasiti život te omogućava rano otkrivanje raka dojke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.