Zdravlje 04. ožujka 2016.

Razlozi da kažeš NE cigaretama

Cigarete_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što pušenje predstavlja veliki financijski trošak, duhanski dim utječe na ljepotu i zdravlje. Pušenje je glavni rizični čimbenik za razvoj tumora, a i neki oblici leukemije češći su u osoba koje puše. Nažalost, šteta od duhanskog dima je jednaka za aktivne i pasivne pušače. Ako i ti pušiš, svakako se upoznaj sa štetnostima te navike i ozbiljno razmisli o prestanku

Pušačima je češće hladno

Toplina tijela ovisi o cirkulaciji, pa ukoliko je protok krvi u koži dobar, onda je temperatura tijela 36 stupnjeva. Nekoliko sekundi po paljenju cigarete, duhanski otrovi dospijevaju u kožu, a da bi se ona obranila – naglo se skupljaju krvne žile u njoj. Na taj način temperatura tijela pada na 26 ºC, te je zbog toga pušačima češće hladno.

Nezdrava hrana

Kad otrovi iz duhana oštete krvne žile, koža gubi svježinu i elastičnost, te poprima sivkastu boju. Budući da se štetne tvari izlučuju i preko kože, pušači oko sebe šire neugodan miris dima, koji sami pak ne osjećaju jer im je duhan blokirao živčane nastavke za miris u nosu.

Seksualna (dis)funkcija

Duhan sadrži otrovnu selen-vodičnu kiselinu, koja oštećuje jetru i spolne žlijezde, te kod žena pušača često dolazi do promjena u epitelu vagine, koja postaje suha, teško se vlaži, pa su odnosi bolni i neugodni. Kod muškaraca dolazi do smanjenja libida i pada erekcije, a posljedica je – nezadovoljstvo obje strane.

Menopauza i osteoporoza

Neuravnoteženost hormona kod žena pušača može izazvati i prijevremenu menopauzu i osteoporozu. Osim toga, kod nekih žena javlja se i pojačana dlakavost iznad gornje usne, na rukama i nogama.

Nokti i kosa

Pucanje noktiju i mrlje na njima čest su problem dugogodišnjih pušača. Također, kosa žena pušača gubi sjaj i svježinu zbog oštećenih krvnih žila kože glave i toksina u njima. Nerijetko dolazi i do pucanja i cvjetanja vrhova vlasi.

Odvikavanje od pušenja?

Postoji više medicinskih tretmana za odvikavanje od pušenja – nikotinski i nenikotinski. Kod prvih se ne smanjuje broj receptora za nikotin i ti preparati ih samo zadovoljavaju, čime ih, takoreći, održavaju na životu. Nenikotinska metoda djeluje tako što se u središnjem živčanom sustavu veže za iste receptore kao i nikotin, i pruža isti osjećaj relaksacije i zadovoljstva, ali istovremeno ne održava isti broj nikotinskih receptora u mozgu, već ih smanjuje. U te svrhe koristi se citizin, alkaloid iz biljke pušačie Cytisus laburnum. Ponekad se i antidepresivi koriste u borbi protiv ovisnosti o cigaretama.

Upoznaj se s četiri metode protiv pušenja!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.