Zdravlje 03. svibnja 2016.

Pušenje izaziva raniju menopauzu

Meno222450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prosječna dob u kojoj žena ulazi u menopauzu (što označava razdoblje nakon zadnje menstruacije) je oko 50. godine, a istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazuje da je ovdje medijan oko 49 godina (48,8 godina), kaže prim. doc. dr. sc. Ivan Fistonić, specijalist ginekologije i opstetricije te subspecijalist humane reprodukcije, predsjednik Instituta za žensko zdravlje

Prerana menopauza zadesi do šest posto žena

Neke promjene mogu se javiti od pet do sedam godina prije toga, kako pomalo opada proizvodnja hormona, dok se pred kraj tog razdoblja, a prije zadnje menstruacije, u razdoblju perimenopauze, mogu javiti snažnije fizičke i emotivne promjene. "Ako je dijagnoza menopauze jasna, uskoro će se pojaviti tipični simptomi poput valova vrućine, noćnog znojenja, suhoće rodnice, nelagode pri spolnim odnosima te psihološke neravnoteže", kaže dr. Fistonić i dodaje kako prerana menopauza zadesi do šest posto žena (procjena za Hrvatsku je od 6000 do 36.000 žena), a najčešće uzrok leži u nedovoljno istraženim genetskim ili autoimunim poremećajima.

"Ostali su razlozi razumljivi: kemoterapija i radioterapija nakon maligne bolesti uništava jajne stanice, rana histerektomija će narušiti lokalnu cirkulaciju i reducirati dotok krvi do jajnika. Na to utječu i toksini duhanskog dima i ftalata (sastojci plastike i umjetnih materijala, boje u industriji ljepote itd.), tuberkuloza genitalnog trakta (danas rijetka) te posebno intenzivne i česte stimulacije ovulacije u okviru pomognute oplodnje", kaže dr. Fistonić.

Nikotin smanjuje proizvodnju estrogena

U tom je slučaju vrlo važno početi na vrijeme hormonsko liječenje, jer ženama u preuranjenoj menopauzi posebno prijeti mogućnost razvoja osteoporoze, kardiovaskularnih te metaboličkih bolesti, koje su tipične za stariju dob, kao što su pretilost, hiperlipidemija, dijabetes, rak dojke, Alzheimer.

"Pušenje ima velik utjecaj na pojavu preuranjenoga klimakterija jer nikotin smanjuje proizvodnju estrogena. Kod pušačica se znakovi preuranjene menopauze mogu pojaviti devet godina ranije od prosjeka. Osim toga, žene koje puše imaju i veći rizik od neplodnosti. Stoga pokušaj prestati pušiti jer su za potpun oporavak ponekad potrebne i godine",  savjetuje ženama dr. Fistonić.

Menopauza dijeta, doznaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.