Zdravlje Zdravlje žena 17. veljače 2017.

Pseći njuh je toliko snažan da mogu nanjušiti i rak vrata maternice

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za razliku od čovjeka koji je najviše vođen vidom, pas se najviše oslanja na osjetilo njuha. Psi imaju 25 puta više receptora mirisa od ljudi, zbog ćega je njihovo osjetilo njuha 100 tisuća puta jače, a centar za njuh u mozgu 40% veći od ljudskog.

Rezultati studije koju je nedavno objavio BioMed Central još jednom su pokazali da psa s razlogom zovemo čovjekovim najboljim prijateljem.

Naime, pretrage koje omogućuju rano otkrivanje raka, poput Papa testa i kolonoskopije, još uvijek su teško dostupne ili nedostupne u mnogim zemljama u razvoju. Jedna od takvih zemalja je i Meksiko, što je potaknulo meksičkog znanstvenika Hectora Guerreru Floresa da istraži alternativne metode dijagnosticiranja raka vrata maternice.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pas ili mačka, izbor puno govori o tebi

Beagle priskače u pomoć

Guerrera Flores je s timom suradnika odlučio istražiti može li pas snagom njuha raspoznati razvoj raka vrata maternice. U istraživanju je korišten trogodišnji beagle, koji je prethodno bio dresiran za otkrivanje droge. Prije samog eksperimenta, beagle je prošao set jutarnjih obuku od trajanju od 15 minuta, a prehrana i ostale navike mu nisu mijenjane.

Prevencija raka vrata maternice

Na početku obuke su korišteni uzorci 20 biopsija i 80 iscjedaka, od kojih su neki pripadali zdravim ženama a neki onima koje boluju od raka vrata maternice. Uzorci su zatim složeni na pod, u skupinama od po 10 uzoraka. U svakoj skupini se nalazio jedan zaraženi i 9 zdravih uzoraka.

Nakon što je savladao prvi stupanj raspoznavanja uzoraka, znanstvenici su u testove dodali citološke razmaze, a naposljetku i korištene higijenske uloške.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izvanredni rezultati

Nakon obuke koja je trajala 4 mjeseca, beagle je dobio zadatak da ponjuši nešto manje od 900 uzoraka razmaza vrata maternice i gotovo 500 higijenskih uložaka. Uspješno je prepoznao 92,8%  pozitivnih razmaza i 96,4% higijenskih uložaka koje su koristile oboljele žene.

Znanstvenici su zatim preokrenuli priču i pred beaglea postavili zadatak prepoznavanja negativnih uzoraka. Pas je još jednom oduševio znanstvenike tako što je u 99,1% slučajeva prepoznao negativan razmaz, a u 99,6% slučajeva je nanjušio negativan higijenski uložak.

Svom psu možeš reći sve osim zbogom

Što još psi mogu?

Potaknut ovim uspjehom, Guerrera Flores namjerava proširiti svoja istraživanja na otkrivanje raka dojke i tumora na jajnicima uz pomoć naših četveronožnih prijatelja. Već je poznato da psi mogu detektirati razne promjene u tijelu, poput opadanja razine šećera kod dijabetičara, početak migrene, pa čak i najavu moždanog udara.

Kako prepoznati upalu rodnice?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.