Zdravlje 04. studenoga 2011.

Problemi mokrenja kod trudnica

Trudnica-Ups1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stres inkontinencija u trudnoći nastaje zbog sve većeg pritiska maternice na mjehur. Kako bi spriječila ispuštanje urina izbjegavaj hranu koja bi mogla nadražiti mjehur, redovito izvodi Kegel vježbu koja jača mišiće zdjelice i poduzmi mjere za sprječavanje urinarne infekcije

Pritisak maternice na mjehur

Ako imaš problema s ispuštanjem malih količina urina tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće pročitaj savjete iz knjige''Što očekivati u trudnoći" u izdanju VBZ-a.

''Sinoć sam gledala prilično smiješan film i čini mi se da sam, kad god bih se nasmijala, ispustila nešto urina. Je li moguće da nešto nije u redu?''

Neke žene u posljednjem tromjesečju počinju ispuštati male količine urina, većinom kada se smiju (kašlju, kišu ili pri većim naporima). Ta pojava naziva se stres inkontinencijom i posljedica je sve većeg pritiska maternice na mjehur.

Provjeri, međutim, je li uistinu posrijedi urin tako što ćeš pomirisati ispuštenu tekućinu; ako ne miriše poput urina, o tome smjesta obavijesti liječnika budući da postoji mala mogućnost da je posrijedi plodna voda. Ako se uvjeriš da je posrijedi urin, spomeni taj problem liječniku za svojega sljedećeg posjeta.

Izbjegavaj začinjeno i gazirano

Sljedeći ti savjeti u međuvremenu mogu pomoći spriječiti stres inkontinenciju ili je u određenoj mjeri držati pod nadzorom:

  • Izbjegavaj hranu i pića koja bi mogla nadražiti mjehur, uključujući kavu, ostale napitke koji sadrže kofein, sokove agruma, rajčice, ljutu hranu, gazirana pića (uključujući i ona koja ne sadrže šećer) te alkohol u svim oblicima.
  • Redovito izvodi Kegel vježbu. Ta vježba pomaže spriječiti inkontinenciju, no korisna je i za jačanje mišića zdjelice, za njihovu pripremu za porođaj te za postpartalni oporavak. Kako će možda proći i tjedni prije no što opaziš poboljšanje, ne odustaj ako odmah ne osjetiš rezultate. Budi ustrajna.
  • Kad osjetiš da ćeš zakašljati ili kihnuti, ili ako se spremaš podignuti težak teret, izvedi Kegel vježbu.
  • Poduzmi mjere predostrožnosti za sprječavanje infekcije urinarnog trakta.
  • Poduzmi mjere predostrožnosti za sprječavanje pojave zatvora, budući da zaostala stolica može pritiskati mjehur. Jako napinjanje tijekom izbacivanja stolice također može oslabjeti mišiće zdjelice.
  • Dobitak na tjelesnoj težini održavaj umjerenim. Suvišna težina samo će pojačati pritisak na mjehur.

Uvježbaj mjehur

Neke žene doživljavaju i urgentnu inkontinenciju, iznenadnu i jaku potrebu za mokrenjem. Ako te muči takav oblik inkontinencije, nastoj ga ublažiti tako što ćeš uvježbati mjehur.

Mokri češće – otprilike svakih trideset minuta do sat vremena – kako bi mjehur ispraznila prije no što osjetiš potrebu koju nećeš moći držati pod nadzorom.

Nakon otprilike tjedan dana pokušaj postupno povećavati vremenski razmak između dvaju mokrenja. Sjeti se nastaviti piti barem osam čaša tekućine dnevno – čak i u slučaju stres inkontinencije.

Ograničavanje unosa tekućine neće spriječiti nehotično istjecanje urina, a može dovesti i do infekcije urinarnog trakta i/ili dehidracije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.