Zdravlje Prirodno liječenje 19. listopada 2016.

Prirodni pripravci: Melem i čaj za liječenje hemoroida

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Faktori koji povećavaju mogućnost pojave hemoroida su pretilost, zatvor, naprezanje pri pražnjenju crijeva, kronični proljev, trudnoća i podizanje teških tereta. Prema procjenama, tijekom svog života čak preko dvije trećine ljudi u svijetu vodi bitku s hemoroidima.

Melem protiv hemoroida

Zagrij pola kilograma kvalitetne svinjske masti na tihoj vatri. Kad se istopi, dodaj dvije šake svježih cvjetova nevena i šaku sušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena. Pusti da se zapjeni od vrenja, pa makni sa štednjaka. Miješaj oko pet minuta. Poklopi i ostavi 24 sata na hladnom mjestu. Drugi dan lagano zagrij i miješaj dok se potpuno ne otopi, pa procijedi kroz sterilnu gazu i prelij u čistu teglicu. Hemoroide masiraj svaku večer.

Čaj za liječenje hemoroida

Mogu se staviti kamilica, trputac, kopriva, preslica, plod borovice i majčina dušica. Stavljaj ih u jednakim omjerima. S ovim ljekovitim biljkama smiruju se bolovi, krvarenje i upala te se održava normalna stolica. Upotrijebiti se može i kadulja jer djeluje dezinficirajuće pa u probavnom sustavu uništava patogene bakterije, potiče probavu i održava metabolizam zdravim. Dnevno bi trebalo popiti litru čaja, ali pomalo kroz cijeli dan. Ako je prisutan zatvor, u čaj se mogu dodati komorač, lan, vodopija ili kora krkavine koja smiruje nadutost i olakšava pražnjenje crijeva.

Poželjne i zabranjene namirnice u borbi protiv hemoroida.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.