Zdravlje 12. listopada 2012.

Prirodni izvori kalcija za djecu

Bocica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sjećaš li se kako su govorile naše mame? Moraš piti puno mlijeka da bi narastao zdrav i velik! I imale su pravo. Uz bogatstvo bjelančevina i ugljikohidrata, mlijeko je važan izvor vitamina i minerala. Posebno kalcija

Kalcij je najzastupljeniji mineral u organizmu. 99 posto se nalazi u kostima i zubima, neophodan je za njihovu izgradnju, sudjeluje u grušanju krvi, prijenosu živčanih impulsa te kontrakciji mišića. Najbolji izvor kalcija za dojenče je svakako majčino mlijeko, čiji je sastav za razliku od kravljeg mlijeka u potpunosti prilagođen razvoju bebe. Ako majka nije u mogućnosti dojiti ili nema dovoljno mlijeka jedina kvalitetna zamjena je adaptirano mlijeko koje je svojim sastavom prilagođeno sastavu majčinog mlijeka kao i nutritivnim i energetskim potrebama dječjeg organizma. 

Nedostatak kalcija

Nedostatak kalcija u ranom djetinjstvu može dovesti do rahitisa. Preporučeni dnevni unos kalcija za dojenčad do godine dana je 400-600 mg. Za dobro iskorištavanje kalcija iz hrane, potreban je vitamin D. Bez vitamina D tijelo apsorbira samo 15 posto kalcija unesenog u organizam, a ostatak se odmah izlučuje kroz bubrege i crijeva. Vitamin D se stvara u koži pri izravnom izlaganju sunčevoj svjetlosti. Proizvedena količina ovisi o dobu dana, godišnjem dobu, zemljopisnoj širini i pigmentaciji kože. Kako bi se zadovoljile potrebe tijela za vitaminom D, obično je dovoljno izložiti ruke i lice suncu na 10-15 minuta, dva do tri puta tjedno. 

Prirodni izvori kalcija

Prirodni izvori kalcija su: mlijeko i mliječni proizvodi, lisnato i zeleno povrće, soja, zob, sezam, grah, orasi, bademi, suhe šljive, banane, jestive kosti iz konzervirane ribe i dr. Mliječni proizvodi su najbolji izvor kalcija jer sadrže laktozu i kazein koji pomažu u apsorpciji kalcija dok oksalna kiselina, fitati i fosfati djeluju suprotno. Uzimanje suplemenata (kalcijevih soli kao što su Ca-karbonat, Ca- citrat, Ca- laktat ili Ca- glukonat) kod dojenčadi prepisuje pedijatar na osnovu nalaza krvi.

Više savjeta pronađi na stranicama Bebivite.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.