Zdravlje 31. kolovoza 2011.

Pripremite se zajedno za dolazak bebe!

Trudnicki_Tecaj
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi tvoj partner mogao biti prisutan u rađaonici tijekom porođaja, trebao bi zajedno s tobom završiti tečaj za trudnice. No, to ne bi trebao biti jedini razlog da kreneš na neki takav tečaj. Iz knjige "Što očekivati u trudnoći" donosimo ti pregled njihovih dobrobiti

Koliko ćete kao par imati koristi od tečaja ovisi o vrsti tečaja koji pohađate, o voditelju koji vas poučava te o vašim stavovima. Pohađanje tečaja nekim parovima koristi više no drugima. Neki uživaju u druženju, a razmjenu iskustava smatraju prirodnom i korisnom; ostali se u skupini ne osjećaju ugodno i teško iznose osjećaje.

Mnogi uživaju u učenju i izvođenju vježbi opuštanja i disanja, dok ostali ponavljanje takvih vježbi smatraju prisilnim i nametnutim te ne osjećaju opuštanje, već napetost. Iako mnogi naposljetku otkrivaju njihovu djelotvornost pri ublažavanju boli trudova, pokoji ih par uopće ne izvodi. Međutim, gotovo se svaki par može okoristiti pohađanjem dobrog tečaja – a nedvojbeno je da nema što izgubiti. Dobrobiti uključuju:

  • Mogućnost druženja s ostalim budućim roditeljima: razmjenu trudničkih iskustava, uspoređivanja napretka te jadanja zbog muka, briga, tegoba i boli. To je također i prilika za stvaranje prijateljstava s osobama koje imaju djecu, jer će vam takva prijateljstva uskoro biti vrlo ugodna i korisna. Mnoge skupine organiziraju ponovni susret nakon što sve polaznice rode.
  • Intenzivnije sudjelovanje budućeg oca u trudnoći, što je osobito važno ako on nije u mogućnosti s tobom odlaziti na prenatalne preglede. Budući će se otac tako upoznati s procesom trudova i porođaja kako bi ti bolje služio kao partner u rađanju, ali i upoznati ostale buduće očeve. Programi nekih tečajeva obuhvaćaju i posebna predavanja namijenjena isključivo očevima, na kojima oni imaju priliku izraziti svoje zabrinutosti kojima ne žele opterećivati svoje partnerice te pronaći olakšanje.
  • Priliku za postavljanje pitanja na koja si naišla između dva pregleda ili ti je o njima neugodno razgovarati s liječnikom.
  • Priliku za učenje vježbi disanja i opuštanja te tehnika pomaganja pri porođaju, a katkad i alternativnih pristupa ublažavanju boli, od stručno osposobljenih osoba od kojih možeš dobiti povratne informacije. Svladavanje tih tehnika može pomoći pri podnošenju boli i, u idealnom slučaju, povećati tvoju izdržljivost tijekom trudova i porođaja – što znači i manju potrebu za lijekovima.
  • Mogućnost za razvijanje pouzdanja u vlastitu sposobnost da ispuniš goleme zahtjeve trudova i porođaja kroz stjecanje znanja (koje pomaže odagnati strah od nepoznatoga). Osjećaj osposobljenosti može ti pružiti osjećaj da upravljaš situacijom.
  • Mogućnost lakših, manje zahtjevnih trudova zahvaljujući svemu navedenom. Parovi koji su pohađali takav tečaj svoje iskustvo porođaja u pravilu češće ocjenjuju zadovoljavajućim.
  • Možda i kraće trajanje trudova. Istraživanja pokazuju da je prosječno trajanje trudova nešto kraće kod žena koje su pohađale tečaj za trudnice, vjerojatno zbog toga što su zahvaljujući obuci i pripremi sposobnije pomagati, a ne odmagati kontrakcijama. (Tečajevi ne pružaju jamstvo za kratkotrajne trudove već samo mogućnost njihova kraćeg trajanja.)

Više info: www.vbz.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.