Zdravlje 12. studenoga 2021.

"Preuzmite odgovornost za svoju plodnost", knjiga za svaku ženu

Foto: Školska knjiga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo izdanje svjetske uspješnice "Preuzmite odgovornost za svoju plodnost", autorice Toni Weschler mag. javnog zdravstva u izdanju Školske knjige, knjiga je koja je pomogla stotinama tisuća žena da na prirodan način izbjegnu trudnoću ili je ostvare i koju vrijedi imati u svojoj kućnoj biblioteci, a Interliber u Zagrebu je idealna prilika da nabavite svoj primjerak.

Autorica Toni Weschler opširno objašnjava prednosti metode svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM) čija primjena traje samo nekoliko minuta na dan, a osigurava učinkovitu i znanstveno dokazanu metodu kontracepcije. Ova revolucionarna knjiga govori i o tome kako se zauzeti za sebe kako biste mogli uspješnije surađivati sa svojim liječnikom, a njezino je geslo: Znanje je moć! Popularno-znanstvena uspješnica Preuzmite odgovornost za svoju plodnost već dva desetljeća omogućuje ženama da steknu kontrolu nad svojim reproduktivnim zdravljem
   
Niste zadovoljni kontracepcijskom metodom koju primjenjujete? Umorni ste od pokušaja da zatrudnite? Imate li zbunjujuće simptome u različitim dijelovima ciklusa? Ovaj dragocjeni vodič u izdanju Školske knjige i u prijevodu Ive Karabaić daje vam odgovore na ta i druga pitanja i pritom vas vodi na uzbudljivo upoznavanje vašeg tijela. Hrvatsko je izdanje uredila Miroslava Vučić, a stručna je recenzentica knjige dr. Jasenka Grujić. Djelo je dostupno u svim knjižarama i webshopu  Školske knjige, a zainteresirani čitatelji mogu dobiti detaljniji uvid u sadržaj putem listalice. Autorica Toni Weschler, magistra javnoga zdravstva, opširno objašnjava metodu svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM) čija primjena traje samo nekoliko minuta na dan, a omogućuje vam da:

  • provodite učinkovitu i znanstveno dokazanu metodu kontracepcije bez kemikalija i drugih sredstava
  • povećate svoje izglede za začeće prije nego što se obratite liječniku ili pribjegnete invazivnim visokotehnološkim postupcima
  • ubrzate liječenje neplodnosti brzim otkrivanjem smetnji za postizanje trudnoće
  • steknete kontrolu i istinsko razumijevanje svojega spolnog zdravlja.

Novo dopunjeno izdanje

Novo, dopunjeno izdanje toga svjetskoga bestselera s područja ginekologije i reproduktivnoga zdravlja objavljeno je u povodu 20. obljetnice originalnoga djela. Gledano s vremenskim odmakom, ženski su ciklusi ostali isti, no naše se razumijevanje biologije koja je u njihovoj osnovi neprekidno poboljšava. Način na koji žene danas uče o svojem tijelu i bilježe svoje cikluse, naše znanje o biologiji te reproduktivne tehnologije neprestano se razvijaju. Zato novo izdanje knjige Preuzmite odgovornost za svoju plodnost prati te promjene kako bi svaki nov naraštaj žena bio još educiraniji, samosvjesniji i više naučio o ciklusu. 


Novo izdanje uključuje:

• praktičan sustav zapisivanja podataka

• izbor personaliziranih tablica za kontracepciju, postizanje trudnoće, dojenje i menopauzu

• prošireni dodatak u boji na 16 stranica s najvažnijim temama obrađenima u knjizi

• šest posve novih poglavlja o temama kao što su prirodno postizanje hormonske ravnoteže, očuvanje buduće plodnosti i tri zdravstvena problema za koje bi trebale znati sve žene.

Knjiga Preuzmite odgovornost za svoju plodnost napisana je za žene koje imaju posve suprotne ciljeve – one koje žele izbjeći trudnoću te one koje žele zatrudnjeti. Oblikovana je tako da se može čitati i kao cjelina i po poglavljima, kad se pojavi neka situacija ili potreba. Zbog toga se neke ključne informacije ponavljaju. Svrha je toga da se istakne važnost tih tema, ali i osigura potpuna edukacija čitatelja čak i ako se služe informacijama iz samo jednog dijela teksta. Naposljetku, podsjeća autorica knjige, sposobnost da razumijete svoje reproduktivne i ginekološke probleme tijekom života daje vam istinsku snagu. U tome se slažu vodeće svjetske stručnjakinje za žensko zdravlje, među kojima je i dr. Christiane Northrup, ginekologinja koja knjigu Preuzmite odgovornost za svoju plodnost preporučuje ženama svih dobi. „To je fantastična knjiga, puna praktičnih savjeta koji će promijeniti i osnažiti ženin odnos prema vlastitoj plodnosti”, ocjenjuje istaknuta liječnica koja se zauzima za  holistički pristup zdravlju.

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Ulomak iz knjige "Preuzmite odgovornost za svoju plodnost - cjelovit vodič za prirodnu kontracepciju, postizanje trudnoće i reproduktivno zdravlje", autorice  Toni Weschler

Poglavlje 1

Svijest o plodnosti: što biste trebali znati i zašto to vjerojatno ne znate

Koliko ste često čuli da bi menstrualni ciklus trebao trajati 28 dana, a da se ovulacija obično zbiva 14. dana? To je, kratko i jasno, mit. Pa ipak, toliko se rutinski prihvaća da je, na žalost, kriv za bezbroj neplaniranih trudnoća. Nadalje, on sprječava mnoge parove koji se nadaju trudnoći da je i postignu. Velik dio te zablude naslijeđe je zastarjele metode ritma koja polazi od pogrješne pretpostavke da je trajanje ciklusa kod svake žene, ako već nije točno 28 dana, pouzdano dosljedno tijekom vremena. Rezultat je manjkavo statističko predviđanje koje se koristi matematičkom formulom temeljenoj na prosjeku prošlih ciklusa kako bi se predvidjela buduća plodnost.


U stvarnosti, žene imaju različite cikluse, a oni su često različiti i kod iste žene. Ne zaboravite da je normalna duljina ciklusa općenito između 21 i 35 dana. Mit o 14. danu može na ljude utjecati zaprepašćujuće, kao što možete vidjeti iz ovog slučaja koji su mi moji religiozni klijenti prepričali prije više desetljeća: Ilene i Mick bili su nevini kad su se 21. svibnja vjenčali. Htjeli su zasnovati obitelj ubrzo nakon vjenčanja, pa su 15. svibnja sklopili ugovor o zajedničkoj polici zdravstvenog osiguranja. Kad su otkrili da je Ilene zatrudnjela na medenom mjesecu, bili su ugodno iznenađeni što se to dogodilo tako brzo. Zamislite njihov šok kad je osiguravajuće društvo odbilo pokriti troškove trudnoće i porođaja tvrdeći da je, s obzirom na to da joj je posljednja menstruacija počela 19. travnja, sigurno zatrudnjela oko tri tjedna prije vjenčanja.


»To je nemoguće«, bila je uporna Ilene, »oboje smo bili nevini do dana vjenčanja.« Pokušala im je objasniti da su joj ciklusi postali prilično dugački i neredoviti nakon što je počela trčati i držati dijetu kako bi bila »mladenka iz bajke«.
Osiguravajuća tvrtka za to nije htjela ni čuti. Držali su se često korištenog kalkulatora trudnoće, pomagala na koje se liječnici oslanjaju kako bi odredili termin porođaja (vidi str. 5. umetka u boji). On počiva na pretpostavci da se ovulacija uvijek događa 14. dana. Ilene se požalila: »Bili smo potonuli. Kako se u sudnici dokazuje nevinost? I zašto bi se to ikoga ticalo?«
Ne moram ni reći da je mit o 14. danu Ilene i Micka skupo stajao. Jedina utjeha u svem tom iskustvu bilo je to što im se sin rodio baš kad su očekivali, tri tjedna nakon termina porođaja koji je izračunala osiguravajuća kuća! On je bio, kako je Ilene rekla, »u svakom slučaju vrijedan svih tih muka«.

Na sreću, uz napredak našeg razumijevanja ljudske reprodukcije, sada imamo i vrlo precizan i učinkovit način određivanja ženine plodne faze: metodu svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM). Svijest o plodnosti jednostavno je način razumijevanja ljudske reprodukcije. Ona se temelji na promatranju i bilježenju znanstveno dokazanih znakova plodnosti koji određuju je li žena određenog dana plodna. Tri su primarna znaka plodnosti: cervikalna tekućina, bazalna temperatura i položaj vrata maternice (taj je potonji dodatni znak koji jednostavno potvrđuje prva dva). FAM je osnažujuća metoda i za prirodnu kontracepciju i za postizanje trudnoće, kao i sjajan alat za procjenu ginekoloških problema i razumijevanje svojega tijela.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.