Zdravlje 29. studenoga 2016.

Pretraživanje weba u potrazi za informacijama o bolestima vodi u zabludu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Guglanje prvih znakova bolesti počelo je uzimati maha još prije nekoliko godina, a kako je Wikipedia vrlo često među prvim linkovima, odnosno stranica koja nudi određene informacije o pojednim bolestima, većina ljudi završi upravo tamo tražeći dijagnozu svog stanja.

Kako su zaključili liječnici sa Sveučilišta Campbell nakon opsežnog pretraživanja i analiziranja članaka na Wikipediji, čak devet od deset članaka sadrži prilično ozbiljne činjenične pogreške koje vas mogu dovesti u zabludu, a ponekad i u životnu opasnost.

Članci na Wikipediji ne prolaze znanstvenu provjeru

Osim što preporučuju da, umjesto na internetu, dijagnozu potražite kod liječnika, stručnjaci su složni u tome da bi se i istraživači trebali suzdržati od potrage za podacima na Wikipediji budući da članci na najvećoj svjetskoj enciklopediji ne prolaze znanstvenu provjeru.

Naravno, problem Wikipedije je korisničko uređivanje koje se u nekoliko navrata pokazalo kao veliki nedostatak. Jedan od očitih primjera netočnosti na Wikipediji je, vjerovali ili ne, mjerenje krvnog tlaka. 

Visoki krvni tlak je opasniji za srce kod ženske populacije

Naime, u tekstu stoji da bi za dijagnozu visokog tlaka trebalo očitati tri mjerenja iznad normalnih razina u tri potpuno različite situacije. Liječnici, s druge strane, tvrde kako to nije istina i zapravo je vrlo opasno visokom tlaku pristupati na taj način. Stoga, kada te sljedeći put nešto zaboli, prvo posjeti svog liječnika prije nego što sjedneš za računalo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.