Zdravlje 19. srpnja 2021.

Prester, Rendeli, Vukov Colić, Pinčić bez šminke stale u obranu prirodnom izgledu žena

Foto: instagram Doris Pinčić i Karmela Vukov Colić samo su neke od slavnih žena koje su se pridružile #PrirodnaŽena pokretu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glazbenica Kristina Kovač iz Srbije je na svom Instagram profilu objavila fotografiju bez šminke i sa sijedom čupavom kosom te naišla na veliko negodovanje javnosti. Kao podršku svim ženama, Kristina je pokrenula trend #PrirodnaŽena pod kojim su brojne slavne žene objavile prirodne fotografije svog lica.

Čini se kako polemike oko toga kako žena treba izgledati ne prestaju. Pjevačica i kompozitorica Kristina Kovač je na svom Instagram profilu prije nekoliko dana objavila sasvim normalnu fotografiju sebe i svoje kćeri na ljetovanju. Njezini pratitelji prvo su komentirali fotografiju kao i inače, no nekoliko dana kasnije, fotografija je digla prašinu u cijeloj regiji. Kristina je na fotografiji nasmijana od uha do uha, bez šminke, bez frizure, baš kao što je i većina nas kada smo na ljetovanju. 

Iako nije napravila ništa novo niti revolucionarno, njezina fotografija dobila je cijeli niz ružnih komentara i uvrjeda koji su na kraju prerasli u još ružnije naslove u medijima. "Više nije zanosna brineta", "Što joj se dogodilo?", "Izgleda jako staro" samo su neki od naslova koje smo mogli pročitati. Glazbenica je kao reakciju na ružne komentare pokrenula regionalni trend #PrirodnaŽena. Ubrzo su društvene mreže preplavile fotografije pjevačica, glumica i voditeljica bez šminke i filtera. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Idaprester (@ida_prester)

Fotografiju bez šminke i filtera objavila je i Ida Prester te ispod fotografije dodala: "Podrška za Kristinu Kovač i sve nas žene pod pritiskom medija da budemo vječno mlade, našminkane i plastificirane. Mi smo žene, a ne lutke! Dosta degradacije! Žene, djevojke, udružimo se u borbi za pravo da budemo što želimo i kakve jesmo!".

Njezina poruka odjeknula je društvenim mrežama, a ubrzo su svoje prirodno i neretuširano lice objavile Nevena Rendeli Vejzović, Karmela Vukov Colić, Doris Pinčić i mnoge druge. Nevena je ispod fotografije napisala kako je na početku televizijske karijere doživjela sličnu priču s fotografijom s plaže na kojoj joj se vidi celulit. "Dvadeset godina kasnije, celulit je još uvijek tu kao i medijsko zgražanje nad ženskim borama, nepravilnostima, sijedim, podočnjacima", napisala je voditeljica. 

Kao odgovor na ovakve poruke pojavili su se i oni koji su ih vidjeli kao umanjivanje vrijednosti žena koje se rado sređuju svaki dan. Na kraj takvim komentarima stala je Doris Pinčić: "Nismo manje vrijedne ako volimo biti uređene, ali bogami ni ako nam se ne da uvijek izgledati kao barbika".

 | Author: instagram Foto: instagram Fotografiju bez šminke objavila je i Doris Pinčić

Bravo za hrabrost, ali zašto?

Svim tim slavnim licima bez šminke i filtera brojni obožavatelji komentiraju "Bravo!". Apsurdnost ženskih standarda ljepote u današnjem svijetu doveli su do toga da je žena hrabra i hvaljena, ako se usudi biti prirodna i ono što je. Nerealni standardi ljepote oduvijek postoje no s pojavom društvenih mreža samo su se amplificirali. Prema takvim standardima, sijeda kosa jedan je od najvećih "prekršaja" koje žena može napraviti. Danas su žene poput Andie MacDowell i Jane Fonde proglašene hrabrim borkinjama za ženska prava samo zato što su se sijede kose prošetale crvenim tepihom. Savršene obline, porculanski ten i nerealno sjajna obojena kosa postali su zlatni standard za žene, a pitanje ostaje - tko je za to kriv?

Žene napadaju žene

Velik broj zlih komentara na Kristininu fotografiju ostavile su upravo žene. Društvo je oblikovano tako da smo jedne drugima najveći neprijatelji, a isto tako se ponašamo i prema sebi kada se pogledamo u ogledalo. Za takve nerealne standarde dijelom su zaslužne i slavne "savršene ljepotice" poput sestara Kardashian i Jenner. U nedavnom intervjuu uoči premijere posljednje sezone njihove reality emisije, Kim je bez zastajkivanja izjavila kako ne smatra da postavlja nerealne standarde ljepote. 

Kako se radi o ženi koja je naočigled promijenila ne samo izgled lica nego i cijelog tijela, a uporno odbija priznati da je za to zaslužan kirurg, a ne majka priroda, možemo se složiti kako je upravo takvo ponašanje jedan od glavnih razloga zašto žene imaju osjećaj da na društvene mreže ne mogu objaviti prirodnu fotografiju bez kritiziranja

Plastične operacije nisu problem

Ono što su i zvijezde poput Doris Pinčić, a kasnije i same Kristine Kovač, pokušale objasniti je da nije problem ako žena voli biti prirodna ili ako želi svoj izgled promijeniti šminkom, frizurom ili plastičnim operacijama. Poanta cijelog pokreta je da jednom i zauvijek shvatimo da svaka od nas ima pravo biti baš onakva kakva želi, bilo da je to nenašminkano lice i sijeda kosa ili uvijek savršena frizura s umjetnim usnama. Jedina odgovornost koju imamo je o tome biti iskrene, a ne učiti naraštaje žena da nisu dovoljno dobre jer tjelovježbom i prirodnim putem ne mogu postići ono što su druge postigle šminkom i plastičnim operacijama.

Kako ovoj pandemiji površnosti stati na kraj? 

Profesorica psihologije Carolyn Mair za Britansko društvo psihologa navodi da loša slika o vlastitom tijelu uzrokovana nerealnim standardima ljepote sama za sebe nije poremećaj mentalnog zdravlja, ali može ostaviti značajne posljedice na njega. Osim što iz takvih nerealnih standarda ljepote može proizaći konstantno nezadovoljstvo svojim izgledom, također se može potpuno promijeniti kvaliteta života. Žene postaju sve svjesnije svojih mana koje javnost ističe, samim time se povlače u sebe, mijenjaju svoje društvene navike što na kraju povećava šansu od pojave problema poput depresije, anksioznosti, ali i poremećaja u prehrani. 

Carolyn Mair navodi kao su upravo ovakvi pokreti na društvenim mrežama koji normaliziraju sve oblike ženskog tijela i izgleda jedan od najvećih rješenja za ovu pandemiju površnosti. Iako je utjecaj takvih kampanja spor, ipak ga ima, no profesorica Mair preporučuje da se obratimo profesionalnom psihologu ili psihijatru ako osjećamo da je pritisak nerealnih očekivanja ipak prevelik. 

Vrijeme je da se svaka od nas fokusira na sebe i svoju sreću te da se prestanemo uspoređivati s retuširanim fotografijama na društvenim mrežama. Tek kada je osoba zadovoljna sa sobom gubi potrebu ostavljati tako ružne komentare koji mogu ozbiljno naštetiti tuđem samopouzdanju. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.