Loša oralna higijena dugo se povezivala s raznim bolestima – a znanstvenici sada bolje razumiju zašto je to tako.
Redovito pranje zubi moglo bi biti važnije nego što mislite – zanemarivanje ove navike moglo bi utrostručiti rizik od raka gušterače, pokazuje novo istraživanje.
Već je odavno poznato da prisutnost štetnih bakterija i gljivica u usnoj šupljini čini organizam osjetljivijim na bolesti poput raka, no novo istraživanje precizira koje točno bakterije i gljivice povećavaju rizik. Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta New York otkrili su da se štetni mikroorganizmi iz usta putem sline mogu prenijeti do gušterače, čime se povećava rizik od razvoja raka gušterače.
"Jasnije je nego ikad da pranje i čišćenje zuba koncem ne samo da može spriječiti parodontne bolesti, već može i zaštititi od raka", napisao je dr. Richard Hayes, stručnjak za javno zdravstvo i koautor studije, u časopisu JAMA Oncology.
Istraživanje je uključivalo 122 000 osoba, a identificirane su tri oralne parodontne bakterije, 20 dodatnih bakterija i četiri vrste gljivica. Tijekom osam godina znanstvenici su pratili koje su vrste bakterija i gljivica povezane s povećanom učestalošću jednog od najsmrtonosnijih oblika raka.
Podaci su prikupljeni iz dvaju velikih istraživanja provedenih u SAD-u: American Cancer Society Cancer Prevention Study-II Nutrition Cohort i Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial.
Sudionici su dali uzorke iz usne šupljine nakon ispiranja vodicom za ispiranje usta, a oni kod kojih je tijekom praćenja dijagnosticiran rak gušterače naknadno su identificirani.
Od 122 000 sudionika, njih 445 razvilo je rak gušterače, a uspoređeni su s 445 osoba koje nisu oboljele. Prosječna dob svih 890 ispitanika bila je 67 godina, a 53,3 % bili su muškarci, piše Independent:
"Oralne parodontne bakterije – P. gingivalis, E. nodatum i P. micra – bile su povezane s povećanim rizikom od raka gušterače", naveli su autori u zaključku. "Analiza cijelog oralnog mikrobioma otkrila je osam bakterija povezanih sa smanjenim, te 13 bakterija povezanih s povećanim rizikom od raka gušterače." Jedna vrsta gljivica, poznata kao kandida, posebno je izdvojena kao povezana s povećanim rizikom od raka gušterače.
Zbog toga su autori zaključili da su "oralne bakterije i gljivice značajni čimbenici rizika za razvoj raka gušterače".
Ova otkrića mogla bi u budućnosti pomoći onkolozima da identificiraju osobe s visokim rizikom od razvoja raka gušterače, što bi omogućilo izradu personaliziranih planova prevencije.
Rak gušterače ima jednu od najnižih stopa preživljavanja među svim vrstama raka, uglavnom zato što se često dijagnosticira u kasnoj fazi zbog vrlo nejasnih simptoma. Prema podacima NHS-a, simptomi uključuju žuticu (žutilo kože i bjeloočnica), svrbež kože, tamniji urin i svjetliju stolicu.
Ostali simptomi su gubitak apetita, neobjašnjiv gubitak težine, umor, manjak energije i povišena temperatura. Probavni simptomi uključuju mučninu, proljev ili zatvor, bol u gornjem dijelu trbuha i leđima – koja može biti jača nakon jela ili u ležećem položaju, a slabija pri naginjanju prema naprijed – te simptome poput nadutosti i žgaravice.