Zdravlje 20. svibnja 2016.

Kako prepoznati depresiju?

Depresivna-Žena
Foto: Thinkstock Svjetska zdravstvena organizacija prenosi da se dugi covid “pojavljuje kod osoba s vjerojatnom ili potvrđenom infekcijom SARS-CoV-2, obično 3 mjeseca od početka COVID-a 19, sa simptomima koji traju najmanje dva mjeseca i ne može se objasniti alternativna dijagnoza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznata i kao bolest 21. stoljeća, depresija se pojavljuje u rasponu od blage do teške. Depresija je vrlo često stanje, koje je vrlo važno znati prepoznati i suočiti se s njim. Osnovne karakteristike bolesti depresije su bezvoljno raspoloženje, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije i anksioznost. Loše raspoloženje, umor i negativna energija nisu isto što i depresija, a u nastavku donosimo kako prepoznati depresiju

  • Ima više razloga zbog kojih je potrebno zatražiti stručnu pomoć. Razlog za traženje pomoći stručnjaka su svakako nagle promjene u raspoloženju (iritabilno ili potišteno, ispadi bijesa ili plača), promjene u apetitu (gubitak kilograma ili pretjerano nakupljanje kilograma), problemi sa snom (nesanice ili pretjerana potreba za spavanjem), gubitak interesa za aktivnosti koje je osoba do tada radila i u kojima je uživala, te jaka nebriga o vlastitom zdravlju, sigurnosti i osobnoj higijeni neki su od znakova da se nešto s osobom događa, odnosno da prolazi kroz neku tešku fazu u kojoj je pojačano ranjiva i zato treba potražiti stručnu pomoć i savjet.
  • Stresni životni događaji su često okidač za pojavu nekog psihičkog problema. Bračna nesloga ili mobbing na poslu nisu samo stvar osobnog doživljaja osobe, već su realni problemi koji mogu u velikoj mjeri omesti normalno funkcioniranje. Rizik od gubitka posla, natjecanje i dokazivanje na poslu, ostajanje nakon radnoga vremena, iscrpljuju psihičke resurse osobe i predstavljaju predisponirajuće faktore u nastanku psihičkih problema.
  • U današnje vrijeme se žene često muče s nedostatkom samopouzdanja, tj. ne vjerujemo dovoljno u vlastite mogućnosti. Živjeti i raditi s nedostatkom samopouzdanja je kao voziti auto s podignutom ručnom kočnicom – ide, ali teško i škripi. Često susrećemo kod žena i nisko samopoštovanje, osjećaj kako ne vrijedimo dovoljno da bismo bile voljene, poštovane i lijepo tretirane. Nisko samopoštovanje je onda rizični čimbenik za razvoj drugih problema. Potrebno je, naprotiv, osnažiti i osvijestiti svoje jake strane i naglasiti ih, staviti svoje pozitivne strane u fokus razmišljanja o sebi. U tome nam mogu pomoći pitanja: Što volim na sebi? Koje kvalitete i talente posjedujem? S kojim izazovima sam se dosad uspješno nosila? Kako bi me opisala osoba koja me voli? Svijest o svojim dobrim stranama trebamo pretvoriti u svakodnevnu aktivnost. Možemo voditi svoju "pozitivnu bilježnicu" u koju ćemo zapisivati svaki dan svoje kvalitete uz naznaku situacija u kojima su došle do izražaja. Ako povećamo samopouzdanje, povećat će nam se raspoloženje i osjećaj ugode i zadovoljstva životom.

Otkrivamo vježbe za jačanje samopouzdanja!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.