Zdravlje Simptomi i pomoć 07. veljače 2020.

Prepoznaj moždani udar kroz tri faze

Foto: shutterstock Jaka glavobolja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je najviše žrtava među starijima, moždani udar sve češće pogađa i mlađe od 45 godina, a procjenjuje se da ga doživi jedna od šest osoba u dobi od 15 do 60. Sumnjaš li da netko ima moždani udar, podvrgni ga testu u tri faze. Zamijetiš li ijedan od navedenih simptoma, zovi hitnu pomoć.

Moždani udar je uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu zbog čega njegovi pojedini dijelovi nisu dovoljno opskrbljeni kisikom i hranjivim tvarima te dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica. Ako moždano tkivo odumre, dijelovi tijela koje je taj dio mozga kontrolirao više neće funkcionirati ispravno te je moždani udar i prvi uzrok dugotrajnog invaliditeta.

Test u tri faze spašava život

Sumnjaš li da netko ima moždani udar, podvrgni ga testu u tri faze. Zamijetiš li ijedan od ovih simptoma, zovi hitnu pomoć.

  • Lice - pogledaj je li lice simetrično. Čini li ti se da jedna strana “visi”, reci osobi da se nasmije - ako ne može podići oba kuta usana, nešto nije u redu.
  • Ruke - zatraži da podigne ruke. Ako je jedna ruka slaba i “pada”, to je znak za uzbunu.
  • Govor - na udar može upućivati i nesuvisao, čudan ili nerazumljiv govor, ponavljanje riječi ili fraza. Zatraži osobu da ponovi jednostavnu rečenicu te obrati pozornost na izgovor.
Možda te zanima... Moždani udar je treći vodeći uzrok smrti kod žena, provjeri smetnje gutanja i vlastiti rizik! Zdravlje

Faktori rizika moždanog udara

Povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, neki oblici srčane aritmije, šećerna bolest, prevelika tjelesna težina i neke loše navike poput pušenja i pretjerane konzumacije alkoholnih pića. U smislu prevencije važno se pridržavati zdravog načina života, a to uključuje zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.

Ako je bolesnik vitalno ugrožen, a netko od ukućana zna primijeniti mjere kardiopulmonalne reanimacije, trebao bi to učiniti što prije. Danas se primjenjuje specifična terapija za ishemijski moždani udar lijekovima koji mogu otopiti ugrušak koji je blokirao krvnu žilu. Može se primijeniti unutar prva tri do četiri i pol sata od nastanka ishemijskog moždanog udara i najčešće spašava živote.

Depresija Možda te zanima... Posljedice koje moždani udar ostavlja na psihu Zdravlje

O Danu crvenih haljina

Edukativna zdravstvena akcija "Dan crvenih haljina" podiže svijest javnosti o moždanom udaru u žena, a drugu godinu za redom organiziraju je Hrvatski liječnički zbor -Hrvatsko neurološko društvo i Gradski ured za zdravstvo. Neurologinja Arijana Lovrenčić - Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović čine organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije koja je prihvaćena diljem Hrvatske.

 | Author: PR Foto: PR

Dan crvenih haljina je započeo u Americi 2002 godine kako bi se podigla svijest žena o važnosti prevencije moždanog i srčanog udara. Ovaj dan karakterizira borbu žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika, te njihovim liječenjem. Usprkos preventivnim akcijama koje su do sada poduzete, a nisu bile vezane za spol, zamjećuju se lošiji ishod moždanog udara u žena.

To je posljedica prevalencije ili jačeg utjecaja vaskularnih čimbenika rizika kao što su hipertenzija, dijabetes melitus, fibrilacija atrija, depresija i psihosocijalni stres. Zbog češće netipične prezentacije kao npr. izolirane pojave kortikalnih simptoma, ženski je moždani udar u hitnoj službi teže prepoznat. Također se zamjećuje rjeđe ili zakašnjelo javljanje žena u hitnu službu u slučaju netipične prezentacije ili blažeg moždanog udara, što otežava liječenje. Ako žive same, kasnije dolaze u hitnu službu što onemogućava aktivno liječenje.

Dan crvenih haljina obilježava se prvog petka u veljači, tim povodom 7. veljače organiziran je stručni skup na temu „Žene i moždani udar“ u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, koji će završiti svečanim obilježavanjem u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Svečano obilježavanje vodit će Vedran Mlikota, a svojim nastupima podršku će dati Boris Svrtan, gudački kvartet Vortex String, Aki Rahimovski i Berislav Blažević. Zvijezde večeri biti će osam hrabrih žena koje su preboljele moždani udar i one će nositi crvene kreacije Loré dizajnerice Lorete Gudelj, Hippy Garden dizajnerice Đurđice Vorkapić, Bite my Style dizajnera Zorana Aragovića, Duchess Snježane Mehun i Tina Brišara te Diane Viljevac, Katarine Mamić i modne kuće Varteks.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.