Zdravlje 08. rujna 2022.

Preminula kraljica Elizabeta II.: I uz sve državničke poslove vodila je brigu o zdravlju

Foto: Instagram Kraljica Elizabeta II.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Britanska kraljica Elizabeta II. preminula je u dobi od 96 godina, objavio je BBC. Zastava na Buckinghamskoj palači spuštena je na pola koplja u 18.30 sati. Ljudi u gomili okupljenoj ispred ograde palače počeli su plakati i fotografirati dok je helikopter kružio nebom. Princ od Walesa Charles, kao kraljičin najstariji sin, nasljeđuje titulu monarha i poglavara Commonwealtha.

Velika Britanija će ući u desetodnevnu službenu žalost zbog smrti kraljice Elizabete II. . Kraljevska obitelj objavila je tužnu vijest o kraljičinoj smrti putem službenog profila na Twitteru. "Njezino Veličanstvo Kraljica je umrla. Kraljica je danas poslijepodne umrla mirno u Balmoralu. Kralj i njegova supruga ostat će u Balmoralu ove večeri i sutra će se vratiti u London", piše u priopćenju.

"Objava o smrti kraljice dolazi nakon višemjesečnih vijesti o njezinom sve lošijem zdravstvenom stanju. Elizabeta II. je operirala koljeno 2003. godine, nakon čega je otprilike dva tjedna u javnosti koristila štap. Bila je još jednom u bolnici 2013. nakon gadnog napada gastroenteritisa. Pet godina kasnije, 2018., uspješno je operirala kataraktu na jednom oku. Godine 2016. je koristila dizalo, umjesto kraljevskog stubišta od 26 stepenica, kako bi ušla u parlament na svečano otvaranje. Prošle godine je, u dobi od 95 godina, ponovno snimljena kako koristi štap za hodanje u Westminsterskoj opatiji. Liječnici su joj tada naredili mirovanje, nakon čega je otkazala sudjelovanje u nizu događaja tog mjeseca", piše Index.

Tajne kraljičinog dugog života

Prema Darrenu McGradyju, bivšem kraljičinom kuharu, preminula kraljica nije eksperimentirala s hranom. Najviše je voljela popiti čaj, ali i šalicu svježe kave. Kada je u pitanju kraljičin doručak, on je bio prilično jednostavan. Voljela je pojesti žitarice s raznim voćem za početak dana, a u posebnim prilikama jela je kajganu i dimljeni losos.

Prije ručka voljela je popiti čašu gina ili slatki aperitiv na bazi vina. Najčešće je jela ribu u kombinaciji sa špinatom i tikvicama te piletinu s roštilja sa salatom te je izbjegavala namirnice sa škrobom. Između ručka i večere voljela je popiti čaj uz malo čokoladne torte, a za večeru se držala jednostavnih jela kao i za ručak. Najčešće je to bilo kuhano meso i povrće, a ponekad se na meniju bili fazan ili divljač.

Uz čokoladu, kraljica je za desert uživala u jagodama ili breskvama, a znala je popiti i čašu najboljeg šampanjca nakon večere. Osim što je pazila na prehranu, kraljica Elizabeta II. odlazila je i na redovite preglede, a donedavno se bavila i aktivnostima poput jahanja. Također je pazila i na svoju mentalnu formu kako bi uvijek bila spremna za zahtjevne sastanke s državnicima.

 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Princ od Walesa Charles, kao kraljičin najstariji sin, nasljeđuje titulu monarha i poglavara Commonwealtha
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.