Zdravlje Pogledaj bolje 19. srpnja 2021.

Jednostavan trik uz koji ćeš otkriti stanje svoje kože

Foto: shutterstock Trebala bi znati svaki madež, mrlju, pjegu i druge tragove na vlastitoj koži kako bi lakše primijetila nove madeže ili nove promjene na postojećim madežima

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznavanje vlastite kože važno je za rano otkrivanje raka kože. Trebala bi znati svaki madež, mrlju, pjegu i druge tragove na vlastitoj koži kako bi lakše primijetila nove madeže ili nove promjene na postojećim madežima.

Melanom je puno rjeđi od nekih drugih vrsta tumora kože. No, melanom je zato opasniji jer je mnogo vjerojatnije da će se proširiti na druge dijelove tijela ako se ne otkrije i ne liječi dovoljno rano. No, dobra vijest jest da ga se može uočiti na vrijeme ako redovito pregledavaš svoju kožu. A u tome ti može pomoći pravilo punog Mjeseca.

Samopregled kože

Mnogi liječnici preporučuju samopregled vlastite kože, po mogućnosti jednom mjesečno. Samopreglede madeža najbolje je raditi u dobro osvijetljenoj sobi ispred zrcala u punoj dužini. Upotrijebi i ručno zrcalo kako bi vidjela područja koja se teško vide, poput stražnjih strana bedara. Provjeri sve dijelove tijela, uključujući dlanove i tabane, vlasište, uši, nokte i leđa (kod muškaraca su leđa uobičajeno mjesto za početak melanoma). Prijatelji i članovi obitelji također ti mogu pomoći u ovim pregledima, posebno za ona teško vidljiva područja, poput vlasišta i leđa.

Možda te zanima... Vrlo nezdravo - ovu lošu naviku prakticiramo još od djetinjstva Zdravlje

Pregled kod liječnika

Neki liječnici rade preglede kože kao dio rutinskih zdravstvenih pregleda. Ako tvoj primarni liječnik pronađe neobične madeže ili druga sumnjive promjene na koži, može te uputiti dermatologu, liječniku koji je specijaliziran za kožne probleme. Dermatolozi često koriste tehniku ​​koja se naziva dermoskopija (poznata i kao dermatoskopija, epiluminescentna mikroskopija [ELM] ili površinska mikroskopija) kako bi jasnije promatrali promjene na koži. U svakom slučaju, uz redoviti mjesečni samopregled madeža, preporučuje se jednom godišnje obaviti pregled i fotografiranje svih madeža kod dermatologa.

Redoviti pregledi kože posebno su važni za ljude koji su izloženi većem riziku od melanoma

Osobe s sindromom displastičnog nevusa, osobe s jakom obiteljskom anamnezom melanoma i osobe koje su i ranije imale melanom spadaju u skupinu visokog rizika kada je u pitanju nastanak melanoma. Stoga, ako imaš mnogo madeža, liječnik ti može savjetovati fotografiranje cijelog tijela kako bi s vremenom lakše pratila stare, ali i one novonastale madeže te mrlje na koži. To se  naziva fotografija cijelog tijela ili mapiranje madeža.

Pravilo punog Mjeseca

Neka ti pun Mjesec posluži kao podsjetnik na pregled kože - svaki put kad na nebu vidiš Sunce ili puni Mjesec, spusti pogled i na svoju kožu i provjeri njezino stanje.

Ako si propustila pun Mjesec u svibnju, već 24. lipnja i 24. srpnja stiže novi pun Mjesec i prilika za samopregled, kao i 22. kolovoza i 21. rujna. No, nemoj previše čekati, "zgrabi" prvu priliku kako bi na vrijeme uočila moguće promjene na koži. Napravi si podsjetnik na mobitelu i spremna zakorači u ljetnu sezonu pritom brinući o zdravlju svoje kože!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.