Zdravlje 14. prosinca 2016.

Poznati Hrvati u Kalendaru "Sve za njega"

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Akcija „Sve za njega“ koju organizira Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate (HDBRP) završila je predstavljanjem kalendara koji je okupio poznate javne osobe s ciljem podizanja razine svijesti javnosti o raku prostate. Predstavljanje je održano 13. studenog u večernjim satima u Europskom domu u Zagrebu.

Na stranicama kalendara nalaze se glumci Janko Popović Volarić i Slavko Sobin, kantautori i glazbenici Darko Rundek i Igor Geržina, pjevač Alen Đuras, novinari i TV voditelji Tomislav Jelinčić i Petar Štefanić, sportaši Ivan Šuta i Filip Benković, književnik Ivan Jozić, kvizaš Dean Kotiga, bivši vaterpolist i voditelj brenda Borovo Dubravko Šimenc te glumica Doris Pinčić Rogoznica. Fotografije je izradio poznati fotograf Jasenko Rasol, a snimanje za kalendar održano je u hotelu Esplanade Zagreb.

 | Author: Jasenko Rasol Foto: Jasenko Rasol

U svijetu se mjesec studeni obilježava kao mjesec podizanja svijesti o raku prostate. No, naš cilj je da se o ovoj bolesti razmišlja i govori tijekom cijele godine jer rak prostate je drugi najčešći karcinom po pojavnosti kod muškaraca te treći uzrok smrti od raka u Hrvatskoj.

Ova biljka djeluje kao preventiva raku dojke i karcinomu pluća.

Prošle godine od ove vrste karcinoma umrla su 824 muškarca, što je porast od gotovo 10 posto u odnosu na 2014. godinu“, izjavio je prim. dr. Egidio Ćepulić, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, dodajući kako se ova vrsta karcinoma dijagnosticira vrlo lako mjerenjem prostata specifičnog antigena (PSA) iz krvi, a u ranoj fazi je izlječiv operacijom ili zračenjem u gotovo 100 posto slučajeva. Izuzetno je važno i adekvatno liječenje bolesnika kod kojih je rak prostate otkriven u uznapredovalom stadiju, odnosno u metastatskoj fazi bolesti te je potrebno omogućiti jednaku dostupnost terapije kao i za druge vrste karcinoma.

 | Author: Jasenko Rasol Foto: Jasenko Rasol

Cilj akcije „Sve za njega“ je otkrivanje što većeg broja pacijenata u ranoj fazi bolesti i na taj način smanjenje smrtnosti od raka prostate te poboljšanje kvalitete liječenja oboljelih od ove vrste karcinoma. Akcija se nastavlja tijekom 2017. godine nizom predavanja koje će održati predstavnici Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate. Osim u Zagrebu, HDBRP će održati predavanja i u drugim gradovima Hrvatske kako bi svi zainteresirani mogli dobiti informacije o raku prostate te kako bi što više muškaraca potaknuli da odu na pregled. 

U Hrvatskoj raste dobna granica za rak prostate.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.