Zdravlje 25. listopada 2016.

Povezanost između migrene i osjetljivosti na mirise

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oko 50 posto osoba koje pate od migrena osjetljive su na mirise, a koje može ublažiti miris mente. Migrene, osim jake glavobolje, prate mučnine i osjetljivost na svjetlo, a napadaj izazivaju promjene prirodnih kemikalija u mozgu,.

Prema jednoj studiji, u više od 75 posto slučajeva aktiviraju ih prepoznatljivi okidači – stres, fluktuacije hormona, vremenski uvjeti, poremećaj spavanja, prehrana i treperenje svjetla.

Test: Odgovori na pitanja i provjeri je li tvoja glavobolja migrena

Migrena i osmofobija

Više od 50 posto ljudi koji pate od migrena osjetljivi su na određene mirise, a to stanje poznato je kao osmofobija. Pritom, žene su posebno osjetljive, a oko 70 posto njih tvrdi da su okidači mirisi.

Znanstvenici kažu da miris luka, kao i drugi mirisi, mogu izazvati promjene u emocijama jer su područja u mozgu koja upravljaju mirisima i emocijama vrlo usko povezana. Dr. Nicholas Silver, neurolog Sveučilišta Liverpool, kaže da je njegov tim utvrdio kako su uobičajeni mirisni okidači parfemi, aerosoli, osvježivači zraka u automobilu, mirisi kuhanja hrane, posebno pržene, miris dima cigarete i sredstava za čišćenje.

Miris koji će ti pomoći završiti važan zadatak i otjerati stres na poslu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.