Zdravlje 28. veljače 2023.

Novo istraživanje: Popularni zaslađivač povećava rizik srčanog i moždanog udara

Foto: Unsplash Eritritol ima sličnu teksturu kao šećer iako nema kalorijsku vrijednost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do sada se smatralo da je eritritol potpuno siguran za korištenje, no novo istraživanje pokazalo je da potencijalno povećava rizik pojave krvnih ugrušaka

Zamjena za šećer pod nazivom eritritol koja se koristi za zaslađivanje proizvoda sa smanjenim udjelom šećera povezana je s nastankom ugrušaka, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću, pokazalo je novo istraživanje. "Stupanj rizika nije malen", rekao je glavni autor studije dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju na Cleveland Clinic Lerner Research Institute, za CNN

Istraživanje objavljeno u Nature Medicine otkriva da su osobe s postojećim čimbenicima rizika za bolesti srca poput dijabetesa imale dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar ako su imale više razine eritritola u krvi. “Ako je razina eritritola u krvi bila u vrijednostima gornjih 25 % u usporedbi s najnižih 25 %, postoji oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim čimbenicima rizika poput primjerice dijabetesa”, rekao je Hazen.

Eritritol navodno pojačava zgrušavanje krvi

Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama predstavljena u radu otkrila su da eritritol uzrokuje brže zgrušavanje krvi. Ugrušci se zatim mogu odvojiti od žila i otputovati u srce, izazivajući srčani udar, ili u mozak, izazivajući moždani udar. "Ovo svakako zvuči alarmantno", rekao je dr. Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije u National Jewish Health bolnici u Denveru, koji nije bio uključen u istraživanje. "Čini se da postoji veći rizik od zgrušavanja krvi zbog korištenja eritritola. Očito je potrebno provesti više istraživanja, ali iz opreza bi imalo smisla ograničiti konzumaciju eritritola za sada", zaključio je. 

Kao odgovor na istraživanje, Robert Rankin, izvršni direktor industrijske udruge Calorie Control Council, priopćio je za CNN da su "rezultati ove studije u sukobu s desetljećima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima”.

Prema njegovim riječima, rezultati se ne bi trebali primijeniti na opću populaciju jer su sudionici istraživanja već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih problema. Europska udruga proizvođača poliola odbila je komentirati istraživanje jer ga kako navode, još nisu pročitali. 

Oliver Jones, profesor kemije na Sveučilištu RMIT u Victoriji, Australiji, napominje kako je istraživanje pokazalo korelaciju, ali ne i uzročnost ove veze. "Kao što sami autori navode, pronašli su vezu između eritritola i rizika od zgrušavanja krvi, a ne i konačan dokaz da takva veza postoji", dodao je profesor koji nije bio uključen u istraživanje. "Svi mogući (i još nedokazani) rizici eritritola također bi se trebali uravnotežiti s vrlo stvarnim zdravstvenim rizicima prekomjerne konzumacije glukoze", rekao je.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Stevija u kombinaciji s eritritolom

Eritritol se koristi i u kombinaciji sa stevijom 

Poput sorbitola i ksilitola, eritritol je šećerni alkohol, ugljikohidrat koji se prirodno nalazi u mnogo vrsta voća i povrća. Ima oko 70 % slatkoće šećera i smatra se da nema kalorijsku vrijednost, navodi Science Direct. Zbog toga što nema okus koji zaostaje u ustima kao neki drugi zaslađivači, ne podiže razinu šećera u krvi te nema jak laksativan efekt, eritritol se proizvodi u velikim količinama te se koristi u industriji hrane. Budući da se također može koristiti za pripremu slastica isto kao šećer, čest je dodatak namirnicama namijenjenim osobama s dijabetesom. 

Osim za proizvodnju hrane, eritritol se koristi i u kombinaciji s drugim sladilima kako bi im dao teksturu sličnu šećeru. Dobar primjer je stevija koja je 400 puta slađa od šećera pa je se treba koristiti iznimno malo što može biti nezgodno za dozirati te se zato miješa s eritritolom kako bi se olakšalo doziranje i stvorio izgled šećera, objašnjava Hazen. 
 

Možda te zanima... Može li stevija sniziti krvni tlak i spriječiti karijes? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.