Zdravlje Zdravlje žena 09. veljače 2017.

Pokušavaš ostati trudna, ali ne ide? Evo mogućih razloga zašto

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već neko vrijeme ti i partner priželjkujete prinovu, radite na tome, ali test nikako da pokaže plusić? Bili ste kod liječnika, obavili potrebne pretrage i zdravstveno gledano sa vama je sve u redu. Što onda stoji na putu između vas i vaše bebe?

Postoje brojni uzroci neplodnosti koje ne možemo kontrolirati, poput genetike ili određenih ginekoloških problema, npr. sindroma policističnih jajnika. No, postoje i elementi životnog stila koji utječu na sposobnost začeća, a koje možeš i sama promijeniti i tako povećati šanse za trudnoću.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Primjerice, nedavna studija provedena na Školi javnog zdravstva Sveučilišta Harvard je ispitivanjem više od 500 žena pokazala da one koje rade teške fizičke poslove proizvode 14.1% manje zrelih jajnih stanica od žena koje na poslu ne dižu teže terete, prenosi portal Health.com. Osim izbora profesije, obrati pažnju i na druge elemente koji utječu na mogućnost začeća.

Seks faze kroz koje prolazi svaka žena

Pretilost

Nedavno objavljena studija Američkog nacionalnog zdravstvenog instituta navodi da je tjelesna masa muškarca podjednako bitna kao i ženina kada je u pitanju mogućnost začeća. Parovi u kojima su oba partnera pretila će trebati  i do 59% više vremena za začeće od parova u kojima oba partnera imaju zdravu tjelesnu težinu.

Stres

Kod žena koje imaju povišenu razinu alfa-amilaze u krvi (pokazatelj stresa) postoji dvaput veći rizik neplodnosti u odnosu na žene kojima je razina alfa-amilaze niska. Ženama koje pokušavaju začeti stručnjaci savjetuju vježbanje joge ili meditaciju kako bi se opustile i dovele stres pod kontrolu.

Intenzitet vježbanja

Da, vježbanje je zdravo i ne trebaš prestati ako radite na bebi, ali ženama koje planiraju trudnoću se ipak preporuča srednji ili lakši intenzitet vježbanja. Vježbe visokog intenziteta, posebno ako ih izvodiš 5 ili više sati tjedno, mogu utjecati na ovulaciju i implantaciju. Također, umjereno vježbanje, kažu stručnjaci, povećava plodnost.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Šanse za trudnoću po fazama ciklusa

Provodiš previše vremena ispred TV-a

Ovo upozorenje se odnosi više na muškarce nego na žene. Naime, previše sjedenja (i premalo fizičke aktivnosti), može smanjiti kvalitetu sjemena. Muškarci koji tjedno provode 20 ili više sati ispred televizora imaju do 44% manju koncentraciju sperme od onih koji TV gledaju rijetko ili nikako. Vježbanje potiče proizvodnju spreme, pa tako oni koji provode 15 ili više sati tjedno u  teretani imaju do 73% veću koncentraciju sperme.

Jedeš mnogo mesnih prerađevina

Još jedna navika koja šteti plodnosti muškaraca je konzumiranje velikih količina mesnih prerađevina. Istraživanja su pokazala da velike količine takvih namirnica utječu na kvalitetu i brzinu kretanja sperme. Kad je prehrana u pitanju, kvalitetu sperme možeš podići konzumacijom bijelog mesa umjesto crvenog.

Orasi u medu za potenciju i plodnost

Nosiš mobitel u džepu

Poznato je da su mobilni uređaji izvor elektromagnetskog zračenja pa samim time njihovo nošenje u džepu ne utječe dobro na reproduktivne organe. Konkretno, kod muškaraca narušava sposobnost sperme da oplodi jajnu stanicu. Mobilni uređaj može i zagrijati testise i time direktno smanjiti proizvodnju sperme.

Previše seksa

U vrijeme plodnih dana prakticiraj seks svaki drugi dan, preporuča dr. Bitner. Prečesti spolni odnosi mogu negativno utjecati na broj spermija i njihovu kvalitetu. Dan ovulacije možeš prepoznati po nekim suptilnim znakovima, poput pojačane želje za seksom, izraženijih vena na grudima i pojačanog iscjetka.

Ženski orgazam | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Shvati da je tvoj užitak važan i nemoj se zadovoljiti partnerom koji ne uvažava tvoje potrebe

Premalo seksa

Časopis Fertility and Sterility je 2015. objavio studiju prema kojoj ne smiješ svu spolnu aktivnost koncentrirati samo na plodne dane nego trebaš imati redovne odnose tokom ciklusa. Na taj način signaliziraš tijelu da postoji mogućnost trudnoće i organizam se krene prilagođavati toj ideji.

Pušenje

Prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu, oko 13% slučajeva neplodnosti može se povezati s pušenjem. Kod žena pušenje postaruje jajnike i smanjuje količinu jajnih stanica, dok kod muškaraca smanjuje proizvodnju spermija.

Prirodne metode za povećanje plodnosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.