Zdravlje Simptomi i pomoć 29. studenoga 2017.

Počela je sezona gripe, a nema više cjepiva!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj je ove godine do sada registrirano 25 oboljelih od gripe, a prvi slučaj jučer je zabilježen i u Zagrebu. Broj oboljelih od gripe širi se geometrijskom progresijom, tako da je za očekivati da će taj broj uskoro značajno porasti. Oboljelih ima među svim dobnim skupinama.

Broj oboljelih od gripe značajno poraste oko Božića, a vrhunac je u siječnju, a pad broja oboljelih slijedi tek u ožujku. Kod svih oboljelih potvrđen je za sada virus gripe B-tipa, a tipizacijama je utvrđeno je da se radi o B-Yamagata liniji virusa, koja je cirkulirala i prošle godine.

Gripa1 Možda te zanima... Razlikuješ li prehladu od gripe? Zdravlje

Cijepljenje protiv gripe ove je godine u Hrvatskoj počelo u studenom. Hrvatski zavod za javno zdravstvo za ovu je sezonu osigurao 280.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni (2016./2017.). Odazvao se veliki broj građana  građana zbog straha od prošlogodišnje gripe koja je bila dosta teška. Prošle sezone od posljedica gripe umrlo je 27 osoba, a evidentirano je više od 51 000 oboljelih.

Prema informacija iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Zagreb je za sada ostao bez cjepiva. U ostatku Hrvatske cjepiva još u nekim mjestima ima, ali kako su rekli iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naručeno je 8500 novih doza koje trebaju stići početkom prosinca.

Prehlada, gripa i viroza | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Iako lijeka za prehladu i gripu nema, na raspolaganju nam stoji puno namirnica, dodataka prehrani i biljnih pripravaka koji ublažavaju simptome i skraćuju vrijeme trajanja bolesti.

Cijepljenje je preporučeno za sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju, osobe koje imaju kronične bolesti, osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe, zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima.

Cimet_2 Možda te zanima... Top pet namirnica protiv gripe i prehlade po izboru nutricionistice Hrana

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2 600 trudnica, pokazalo je da 44 posto žena izbjegava cijepljenje tijekom trudnoće (uključujući i gripu) jer se boje različitih nuspojava kod nerođenog djeteta i sebe. Međutim, između 2009. i 2012. godine gripa je bila vodeći uzrok smrti kod žena u Velikoj Britaniji, koje su umrle tijekom trudnoće ili uskoro nakon. Procjenjuje se da se polovica tih smrti mogla spriječiti cijepljenjem, a istraživanja su pokazala da je cjepivo sigurno i tijekom trudnoće. Rizici koji se povezuju s gripom u trudnoći su prijevremeni porod, niska porođajna težina bebe, u nekim slučajevima smrt trudnice ili mrtvorođeno dijete. Pročitaj više o ovoj temi na portalu Klokanica.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.