Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 15. siječnja 2021.

Pluća oporavljenih od COVID-19 izgledaju gore nego kod kroničnih pušača

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr. Brittany Bankhead-Kendall, kirurginja u Teksasu, pokazala je tri rendgenske snimke pluća od zdravog pacijenata, od pušača i od pacijenata s COVID-19.

RTG snimka zdravog pacijenta imala je puno crnog prostora, što ukazuje da su mogli udisati normalne količine kisika, RTG pušača imao je zamagljena mjesta što ukazuje na upalu i oštećenje zidova pluća ili zračnih vrećica, dok je RTG pacijenta s koronavirusom izgledao gotovo potpuno bijel što je poznato kao neprozirnost pluća. Kada se pluća ne mogu vidjeti to obično znači da su puna vode tekućine ili bakterija, kao i gustih ožiljaka i oštećenja, piše Mail Online.

 | Author: Twitter Foto: Twitter Uspoređene su tri snimke pluća: normalna, pluća pušača te pluća pacijenta koji je prebolio Covid-19

Dr. Bankhead-Kendall, docentica na Zdravstvenom centru sveučilišta Texas Tech, liječila je tisuće ljudi oboljelih od koronavirusa od kad je izbila pandemija u ožujku prošle godine. Rekla je da su rendgenski snimci pluća pušača pomalo magloviti, ali pluća pacijenata s koronavirusom gotovo su potpuno bijela, imaju intenzivne ožiljke i vidi se da u organe nije došlo dovoljno zraka.

 | Author: Twitter Foto: Twitter Dr.. Brittany Bankhead-Kendall upozorava na posljedice koronavirusa

Bankhead-Kendall rekla je za CBS DFW da se puno zdravstvenih stručnjaka koncentrira na stope smrtnosti, a ne na dugoročne posljedice koje imaju preživjeli. "Svi su toliko zabrinuti zbog smrtnosti i naravno da je to opravdano", rekla je. "Ali potrebno je govoriti i o posljedicama koronavirusa koje imaju preživjeli."

Možda te zanima... Razlika između Pfizerova, Modernina i AstraZenecina cjepiva Zdravlje

Koronavirus često dovodi do komplikacija poput upale pluća, koja se javlja kada se pluća napune tekućinom i upale. Kako se zračne vrećice pune tekućinom, nisu u mogućnosti unijeti toliko kisika, što dovodi do simptoma kao što su kašalj i otežano disanje. Studije su također otkrile oštećenje epitelnih stanica, koje prekrivaju respiratorne prolaze od nosa do pluća, pacijenata s koronavirusom.

Možda te zanima... Koliko cjepivu za koronavirus treba da postane djelotvorno? Zdravlje

Neki su pacijenti završili s trajnim oštećenjima pluća ili ožiljcima, ali nije jasno vrijedi li to za sve pacijente. Stručnjaci za javno zdravstvo savjetuju pacijentima koji su preboljeli COVID-19, ako i dalje imaju otežano disanje da kontaktiraju liječnika kako bi provjerili stanje svojih pluća.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.