Zdravlje 23. prosinca 2022.

Preminuo je Massimo Savić nakon teške bolesti

Foto: Instagram @massimo.official Massimo Savić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pjevač je preminuo nakon kratke i teške borbe s karcinomom pluća, navodi u objavi njegova obitelj

U 60. godini preminuo je Massimo Savić, izvijestila je njegova obitelj na Facebooku. "Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga svijeta, u našim će dušama živjeti vječno; nasmijan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umjetnosti", napisali su u objavi. 

Pjevač je prema navodima HRT-a preminuo sinoć u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici gdje se liječio od karcinoma pluća. 

Karcinom pluća odnese više života nego rak dojke, debelog crijeva i prostate zajedno

Rak je danas vodeći javnozdravstveni problem u Europi i svijetu, kao i u Hrvatskoj koja po smrtnosti od raka zauzima visoko drugo mjesto na listi zemalja EU. Kod nas se svakodnevno otkriju oko 64 nova slučaja zloćudnih bolesti, odnosno 23.650 novootkrivenih karcinoma godišnje. Pritom smo među pet zemalja s najlošijim preživljenjem u raku pluća (ispod 10 posto), prostate (81 posto), želuca (20 posto), debelog crijeva (kolon 51 posto, rektum 48 posto) i mijeloidnih leukemija u odraslih (32 posto), pokazali su to podaci medicinskog lista The Lancet.

"Diljem svijeta, 1 od 6 pacijenata umire od raka, dok je u Europi 1 od 5 smrti povezano s rakom pluća. Riječ je o problemu koji se mora sustavno rješavati, za što danas postoje sve potrebne predispozicije, zahvaljujući dostupnim medicinskim i tehnološkim dostignućima. Ključno je rak pluća pravovremeno otkriti, dok još postoji šansa za bolje ishode liječenja, što obično nije tako“, istaknula je dr. Mary Bussell još 2019. godine u sklopu istraživanja „Rak pluća u Europi“.
 

Možda te zanima... Ovaj jednostavan test mogao bi te upozoriti na rak pluća Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.