Zdravlje Simptomi i pomoć 04. lipnja 2017.

Pet bizarnih razloga koji mogu uzrokovati sljepoću

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerovala ili ne, na svijetu je više slijepih žena nego li muškaraca. Točnije, dvije trećine slijepih su žene, tvrdi oftamologinja dr. med. Assumpta Madu.

Rana menopauza

Nažalost, menopauza ne dovodi samo do promjena u tjelesnoj temperaturi i raspoloženju. Naime, ona utječe i na vid. Stvari se dodatno kompliciraju ženama koje u menopauzu uđu ranije"Ulazak u menopauzu prije 45. povećava rizik razvoja glaukoma 2 i pol puta", izjavila je dr. med. Madu za Women's Health.

Pušenje

Pušenje vodi do povećanog rizika makularne degeneracije tj degeneracije žute pjege (jedan od češćih uzroka sljepoće). Također povećava rizik razvoja katarakte za 2 do 3 puta, a riječ je o stanju koje vodi do zamućenja vida.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

8 zdravstvenih pregleda koje treba obaviti svaka žena

Sunce

Glasine su istinite: zurenje u sunce loše je za oči. "Gledanje u sunce ravno je tomu da mrežnicu izlažeš laserima", tvrdi dr. med. Madu. Naravno, to ne znači da pod svaku cijenu trebaš bježati od sunca, samo pravilno zaštiti oči za vrlo sunčanog vremena.

Lijekovi

Riječ je o mogućim nuspojavama određenih lijekova, koje su uvijek jasno navedene u popratnoj dokumentaciji lijeka i češće se odnose na dugoročno uzimanje lijeka.

Leće

Spavanje s lećama je nešto što ti se nikada ne bi trebalo događati jer štetno utječe na dovođenje potrebnog kisika očima. Posljedično to može oslabiti rad mrežnice i dovesti do posljedica po vid.

Kako postupiti u slučaju ozljede oka?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.