Zdravlje Simptomi i pomoć 16. ožujka 2017.

Paraliza sna - osjećaj zarobljenosti unutar vlastitog tijela

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li ikada doživjela sljedeće: u krevetu si, upravo si se probudila i baš se želiš okrenuti, ustati i započeti dan. Međutim, nekoliko trenutaka tvoje tijelo odbija poslušnost. Budna si, vidiš svijet oko sebe, svega si svjesna, ali ne možeš se pomaknuti. Ako se prepoznaješ u ovom opisu, doživjela si paralizu sna.

"Počne tako da osjećam pritisak u prsima, onako, kao da me netko pritišće rukama. Ja sam budna ili bar mislim da jesam. U svakom slučaju, imam otvorene oči, sve vidim i čujem, ali se ne mogu pomaknuti, čak ni oči. Uvijek pokušavam nekoga dozvati, ali ne mogu izgovoriti ni riječi, iako u mojoj glavi ja vrištim. Ponekad se zna dogoditi da vidim neke crne sjene i to bude dosta strašno. Nakon par minuta prestaje, potpuno se budim, uplašena i znojna i bojim se ponovno zaspati" - tako moja prijateljica Andrea opisuje iskustvo paralize sna.

Prema dr. med. Cleteu Kushidi, ovaj fenomen je i češći nego što misliš. Oko 40% populacije iskusi paralizu sna bar jednom u životu, prenosi Health.com.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prijatelji i saboteri dobrog sna

Događa se kod uspavljivanja ili buđenja

Paraliza sna nastupa kada si na granici između budnosti i spavanja. Stručnjaci još uvijek nisu otkrili uzrok ovog privremenog gubitka kontrole mišića. Prema jednoj teoriji "uzrok leži u REM fazi sna. U REM fazi naši mišići su oslabljeni. Vjeruje se da je evolucija tako odredila da bi nas zaštitila od samoozljeđivanja dok sanjamo", objašnjava dr. med. Kushida.

Često je popraćena halucinacijama

Noće more su dovoljno strašne i kada spavamo, a još je gore doživjeti ih širom otvorenih očiju. Nažalost, to je realnost tri četvrtine ljudi koji dožive paralizu sna.

Dr. med. Kushida navodi da te halucinacije mogu poprimiti razne oblike: "osjećaj nečijeg dodira na koži, čudni zvukovi, vizualne halucinacije, osjećaj nečije prisutnosti, pa čak i umišljanje levitacije".

Je li prekomjerno spavanje štetno?

Ne traje dugo

Evo jedne dobre vijesti - paraliza sna obično traje svega nekoliko sekundi, maksimalno do nekoliko minuta. Doduše, onome tko ju iskusi, vjerojatno se čini da traje mnogo duže.

Može se dogoditi svakom

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Spol ne igra nikakvu ulogu u iskustvu paralize sna, kao ni dob, iako se obično javlja u ranim dvadesetima ili tridesetima. Naravno, može se javiti i kasnije, a pokazalo se i da zna "kružiti u obitelji".

Noćno tuširanje - okidač za bolji i zdraviji san

Nedostatak sna povećava rizik

Paraliza sna češće pogađa osobe koje su kronično neispavane. Stoga, ako se i tebi događa, razmisli o tome da si priuštiš više sna.

U prosjeku, odrasloj zdravoj osobi je potrebno između 7 i pol i 8 sati sna. Isto tako, znanstveno je dokazano da žene trebaju više sna, u prosjeku 20 minuta više od muškaraca.

Stres također utječe

Osobe koje često doživljavaju paralize sna trebaju izbjegavati stres koliko je to moguće. Pokazalo se da velika izloženost stresu povećava učestalost paraliza sna.

Evo kako možeš izračunati koliko ti je sna potrebno

Može biti znak nekog drugog problema

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Paraliza sna može biti simptom narkolepsije, kroničnog poremećaja spavanja kojeg karakteriziraju pretjerana pospanost i iznenadni napadaji sna u neprimjerenim situacijama. Osim toga, ponekad je vezana uz apneju, privremeni prestanak disanja u snu.

Stručnjaci ti mogu pomoći

Ako često doživljavaš ovakve epizode, obrati se stručnjaku, primjerice psihologu specijaliziranom za probleme sa spavanjem. On će ti pomoć poboljšati kvalitetu sna, uspostaviti raspored spavanja i isključiti eventualne druge poremećaje sna.

Zašto pričamo u snu?

Ako je paraliza sna samo simptom nekog drugog zdravstvenog problema, tretiranjem tog problema možeš se riješiti i ovog neugodnog iskustva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.