Zdravlje Simptomi i pomoć 13. srpnja 2021.

Par Pearce Dvornik odlučio se na vazektomiju: Odgovori na najčešća pitanja

Foto: instagram Charles Pearce i Ella Dvornik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vazektomija je u Hrvatskoj još uvijek popriličan tabu i zakonski nije jasno regulirana. Rijetki o tome pričaju poput voditelja Zorana Šprajca koji je o tome javno progovorio kad se prije par godina podvrgnuo postupku. Ovih dana se influencerica Ella Dvornik pobrinula da cijela Hrvatska dozna kako će se njezin suprug Charles Pearce podvrgnuti tom zahvatu. Ella je vijest objavila kao pohvalu suprugu, što je svakako pozitivno kao korak prema razbijanju predrasuda kojih ne manjka u Hrvatskoj, a pogotovo kada su u pitanju spolnost i muško/ženski odnosi.

Ella Dvornik i Charles Pearce imaju dvije male djevojčice, a o odluci za vazektomiju Ella je na Facebooku napisala: "On je to odlučio jer je ilegalno u Hrvatskoj ženi ispod 35 godina podvezati jajnike (pitala sam na carskom), a ja ne smijem koristiti hormonalne pilule. Charlesu to pet minuta, a meni agonija s nuspojavama. Stvarno moram reći da sam ponosna na njega za tu odluku, jer njegovo se može vratiti, a meni se ne bi moglo nikada".

Donosimo česta pitanja i odgovore o vazektomiji iz izvora Urology Care Foundation i MDS priručnika dijagnostike i terapije.

Vazektomija - najučinkovitija metoda kontracepcije nakon apstinencije

Vazektomija je manja operacija kojom se podvezuju sjemenovodi i time se blokira izlazak spermija iz mošnji. Sjeme još uvijek postoji, ali u sebi nema sperme. Svake godine više od 500 000 muškaraca u SAD-u odabere vazektomiju za kontrolu rađanja. U svijetu se preko 190 milijuna parova oslanja na žensku sterilizaciju (podvezivanje jajnika) kao metodu kontracepcije, a preko 33 milijuna parova na vazektomiju.

Vazektomija sprečava trudnoću bolje od bilo koje druge metode kontrole rađanja, osim apstinencije. Hrvatski Zakon propisuje da se sterilizirati može osoba starija od 35 godina. Zbog nejasnog zakona, vazektomija se u hrvatskim bolnicama izvodi u iznimnim slučajevima i većina muškaraca koja se odluči na taj postupak odlazi u privatne poliklinike i sami snose troškove zahvata koji iznose oko tri tisuće kuna.

Postupak se izvodi ambulantno

Postupak se izvodi ambulantno i uz lokalnu anesteziju. Zahvat traje manje od sat vremena.  Nakon zahvata pacijent odlazi na kućnu njegu. Savjetuje se dva dana strogog mirovanja i sveukupno sedam dana bolovanja te kontrola par dana nakon zahvata.

Možda te zanima... Tri najpopularnije metode prirodne kontracepcije i njihovi nedostaci Zdravlje

Oporavak i rizici nakon vazektomije

Odmah nakon operacije mali je rizik od krvarenja u skrotum. Najčešći reakcije nakon vazektomije su osjećaj nelagode i umjerena bol koja se liječi lijekovima protiv bolova. Oticanje i bol mogu se liječiti hladnim oblogama. Kod većine muškaraca do potpunog zacjeljenja dođe za manje od tjedan dana. Mnogi muškarci mogu se vratiti na posao već sljedeći dan, ako rade sjedilački posao. Jaka bol može sugerirati infekciju ili druge probleme. Ako pacijent primijeti da mu se skrotum znatno povećao ili ga boli ili ako ima vrućicu odmah treba nazvati urologa zbog rizika od infekcije. Ukoliko dođe do infekcije što je vrlo rijetko, ona se liječi antibioticima.  Moguće je krvarenje unutar mošnji nakon operacije, koje se vidi kao hematom ili krvni ugrušak. Tijekom sljedećih tjedana hematom bi se trebao povući, u slučaju da je hematom velik, rješava se dodatnom operacijom. Granulom koji nastaje zbog curenja sperme pri zahvatu najčešće je asimptomatski, ali može biti uzrok postoperativnoj boli. Dugotrajni efekt nakon vazektomije uključuje kroničnu bol u testisu ili epididimisu.

Spolni odnosi nakon vazektomije

Pacijent bi trebao izbjegavati seks tri do sedam dana kao i aktivnosti koje zahtijevaju puno snage. Sa spolnim aktivnostima može se nastaviti u roku od tjedan dana nakon vazektomije, ali važno je znati da vazektomija ne djeluje odmah. Nakon vazektomije, novi spermiji neće moći ući u sjeme, ali i dalje može biti zaostale sperme te je osam do 10 tjedana nakon zahvata potrebno koristiti kontracepciju. Jedan od 100 muškaraca i nakon tog vremena još uvijek će imati spermu u ejakulatu i možda će trebati duže čekati da se sperma očisti. Stoga ne treba pretpostavljati da je vazektomija učinkovita dok analiza sjemena ne dokaže da jest.

 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Sperma dodaje vrlo malo volumenu sjemenu, pa se ne bi trebala primijetiti nikakva promjena u ejakulatu nakon vazektomije
 

Često postavljanja pitanja o vazektomiji

  • Može li partnerica primijetiti da sam napravio vazektomiju, ako joj ne kažem?
  • Sperma dodaje vrlo malo volumenu sjemenu, pa se ne bi trebala primijetiti nikakva promjena u ejakulatu nakon vazektomije. Partnerica može osjetiti mjesto na kojem je napravljen rez pod prstima, osobito, ako je nakon vazektomije nastao granulom.  
  • Hoće li se osjećaj orgazma promijeniti vazektomijom?
  • Vazektomija ne utječe na ejakulaciju i orgazam. Osim u iznimno rijetkim slučajevima kada osoba razvije sindrom boli nakon vazektomije.
  • Mogu li razviti erektilnu disfunkciju nakon vazektomije?
  • Vazektomija ne uzrokuje erektilnu disfunkciju te ne utječe na libido. 
Možda te zanima... Razvoj pilule - kako je nastala 'lažna menstruacija'? Zdravlje
  • Može li vazektomija zakazati?
  • Mala je šansa da vazektomija ne uspije. Jednom kada urolog očita spermiogram koji ne pokazuje prisutnost sperme ili manje od 100 000 spermija, a da se niti jedan ne pomiče, rizik od trudnoće iznosi 1 u 2000.
  • Može li se nešto dogoditi testisima?
  • U rijetkim slučajevima arterija testisa može biti ozlijeđena tijekom vazektomije. Ostali problemi, poput hematoma ili infekcije, također mogu utjecati na testise.
  • Je li vazektomija reverzibilna (mogu li opet ići na zahvat i imati djecu)? 
  • Povrat u prvobitno stanje nakon vazektomije nije u potpunosti moguć i uspješnost je 50 posto. Uspjeh je veći, ako se postupak izvede u kraćem vremenskom razdoblju nakon prve vazektomije. Osobe koje se odluče na vazektomiju trebale bi biti sigurne da to žele jer veliki broj onih koji se predomisle nakon vazektomije imaju problema sa začećem.
Možda te zanima... Bizarni razlog zbog kojeg se mladi muškarci odlučuju na vazektomiju Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.