Zdravlje 13. ožujka 2023.

Pametni sat muškarcu spasio život

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pametni dodaci poput satova, narukvica ili prstenja mogu pomoći spriječiti i otkriti određene bolesti, ali ipak imaju i određene nedostatke.

Autor Adam Croft iz Flitwicka u Bedfordshireu ispričao je za BBC kako se jedne večeri ustao s kauča i osjetio vrtoglavicu, od slabosti se spustio na pod te ga je oblio hladni znoj. Opisao je kako tom događaju nije dao previše pažnje jer je mislio kako se radi o ranim simptomima gripe, no da ga je iduće jutro dočekalo upozorenje zbog kojeg se odmah uputio u bolnicu. 

Njegov pametni Apple sat mu je poslao nekoliko obavijesti tijekom noći kako rad njegovog srca nije pravilan, odnosno da se radi o fibrilaciji atrija, vrste aritmije koja nastaje kao posljedica pojave izrazito brzih i nepravilnih električnih impulsa u atriju. Čim je pogledao obavijesti nazvao je hitnu službu koja mu je rekla da treba doći u bolnicu unutar sat vremena. 

"To nije značajka koju sam ikada očekivao koristiti", rekao je Adam za BBC i dodao kako su mu liječnici odmah dali lijekove koji smanjuju zgrušavanje krvi te ga uputili na daljnje kardiovaskularne preglede. Odličan je to primjer kako pametni dodaci mogu biti korisni u svakodnevnom životu te da značajke koje imaju doista i funkcioniranju. 

Pametni dodaci pomažu otkriti bolesti, ali i spriječiti ih

Senzor za praćenje broja otkucaja srca i zasićenosti krvi kisikom nekada su bili dostupni samo pacijentima u bolnici, a danas ih možemo pronaći u gotovo svakom boljem pametnom satu ili narukvici. Napredak tehnologije omogućio je znanstvenicima da postojeću tehnologiju učine sve manjom kako bi stala u uređaje koje nosimo svakodnevno sa sobom. Svakom generacijom pametni dodaci imaju sve više funkcija pa tako primjerice noviji uređaji imaju sposobnost i kontinuirano pratiti tjelesnu temperaturu ili krvni tlak osobe, a EKG koji snimi pametni uređaj može se čak i priložiti medicinskoj dokumentaciji

Pristup takvim informacijama može biti posebno koristan kod otkrivanja bolesti kao što je aritmija. Budući da se fibrilacija atrija, kako navodi NHS, ne javlja konstantno i redovno nego se dogodi u neočekivanim trenucima, ako uz sebe imate uređaj koji kontinuirano prati otkucaje srca puno su veće šanse da ćete takve promjene zabilježiti nego da će se dogoditi upravo u trenutku kada dođete kod liječnika. 

Konstantno praćenje krvnog tlaka može vam ukazati i na to imate li problema s visokim ili niskim tlakom, a upravo se takvi problemi ne očituju jasnim simptomima na početku. Još jedan koristan senzor koji bi se uskoro mogao pronaći u pametnim satovima je i onaj koji mjeri razinu glukoze u krvi. Već postoje specifični pametni senzori za to, navodi Healthline, a kroz koju godinu mogli bi biti i dio pametnog sata ili narukvice. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Prevencija je još jedna ključna prednost kada su u pitanju pametni dodaci i zdravlje. Johns Hopkins Medicine pojašnjava kako su pametni dodaci odličan način kako poboljšati higijenu spavanja. Iako ne mjere kvalitetu sna sa 100 postotnom preciznošću, dovoljno su precizni da nam pokažu koliko vremena spavamo te koliko duboko. Takve informacije mogu nam pomoći da donesemo bolje odluke i primjerice, krenemo ranije na spavanje ako vidimo da nam fali koji sat sna u danu. 

Isto vrijedi i za vježbanje. Većina pametnih dodataka danas može pratiti osnovne životne funkcije poput broja otkucaja, udisaja i zasićenosti kisikom, a upravo su ti parametri važni kada vježbamo i pokušavamo sagorjeti što više kalorija. Postoji određena vrijednost svih tih parametara u kojoj se za uloženi trud troši najviše kalorija te nam pametni uređaj može pomoći tako što ćemo vidjeti koliko trebamo povećati ili smanjiti intenzitet tjelovježbe kako bi postigli tu vrijednost. Isto tako možemo zaustaviti vježbu ako vidimo da nam broj otkucaja postaje prevelik.
 

Možda te zanima... Kako možeš znati imaš li pravilne otkucaje srca? Zdravlje
 

Pametni uređaji također mogu pomoći u brizi za mentalno zdravlje tako što će po vrijednostima životnih funkcija utvrditi kada se nalazimo u stresnoj situaciji i podsjetiti nas da se opustimo ili će to činiti u zadanom dijelu dana. Možemo si zadati podsjetnik prije spavanja koji će nas upozoriti da je vrijeme za meditaciju ili da se jednostavno osvrnemo na dan iza nas. 

Pametni dodaci imaju i svoje nedostatke

Kao i sve na svijetu, pametni uređaji također imaju i svoje nedostatke. Kako navodi WeRSports, većina pametnih uređaja koji su pouzdani i točni u mjerenju životnih funkcija imaju visoku cijenu te nisu dostupni svima. Još jedna negativna strana je i to što nas mogu konstantno ometati u svakodnevnim aktivnostima kroz razne obavijesti. Tome možete doskočiti tako što ćete ugasiti sve obavijesti s društvenih mreža i sličnih manje važnih aplikacija ili ih utišati u određenim satima. 

Neće se ni svatko osjećati ugodno s pametnim satom na ruci ili prstenom na prstu, a oni posebno osjetljivi neće se moći opustiti i zaspati s uređajem na tijelu. Većina uređaja koji imaju napredne funkcije poput mjerenja tlaka moraju se često puniti što je dodatni minus. Ipak, kada vidimo koliko prednosti za zdravlje donose, možda je ipak dobra ideja razmisliti o njima. 
 

Možda te zanima... Mobitel u službi zdravlja: kako vam pametni telefon može pomoći Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.