Zdravlje 31. prosinca 2019.

Ovih 5 stvari ti tvoja vagina već dugo želi reći

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaka vagina može ispričati nekoliko stvari o tvom zdravlju, starenju, mjesečnicama i drugim ''tabu'' temama. Ovo su stvari koje možda nisi znala o svom intimnom području

Svaka bi se žena trebala brinuti o zdravlju svoje vagine, no što uopće znači imati "zdravu" vaginu? Prozirni ili bjelkasti sekret (iscjedak), prirodna ravnoteža bakterija i uravnoteženost pH vagine neke su od stvari koje ju čine "zdravom" te ju drže u normalnoj funkciji. Osim toga, vaginalno je zdravlje iznimno važno za cjelokupno zdravlje žene jer vaginalni problemi mogu utjecati na plodnost, želju za seksom, mogućnost postizanja orgazma i slično. Upravo zbog navedenog trebala bi obratiti pozornost na ove stvari kada je u pitanju zdravlje tvoje vagine.

1. Nije svaki iscjedak znak za uzbunu

Kada je riječ o vaginalnom sekretu, odnosno iscjetku, svaka ga zdrava vagina producira kako bi ju vlažio i održavao čistom te sve dok nema neugodan miris i nije popraćen drugim simptomima, znači da je normalan. Također, iscjedak može varirati, ovisno o menstrualnom ciklusu. Sredinom se ciklusa izlučivanje povećava i uglavnom je bistro i rastezljivo.

Takva struktura olakšava pokretljivost sperme u vagini, grliću maternice i maternici. Situacija u kojoj bi se trebala zabrinuti za svoje vaginalno zdravlje i posjetiti liječnika uključuje obilni gnojni iscjedak koji je zelene, žute ili sive boje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

2. Mijenjam se tijekom godina

Kao i cijelo tijelo, tako i vagina tijekom godina mijenja oblik i boju. U 20-ima vagina postaje vidljivija, ali usne su oko nje zapravo tanje jer se potkožna masnoća u cijelom tijelu smanjuje s godinama. U tvojim 30-ima hormonski pomaci uzrokovani trudnoćom ili starenjem mogu učiniti vaginalno područje tamnijim, dok u 40-ima niža razina estrogena može promijeniti pH ravnotežu vagine, uzrokovati upalu te stanjivanje i isušivanje vagine.

Upravo se zbog toga preporučuje korištenje proizvoda za intimnu njegu koji uravnotežuju pH i njeguju intimno područje hranjivim tvarima. Primjer je jednog takvog Topida sprej za intimnu njegu, koji sadrži brojna prirodna ulja i ekstrakte, pomaže u smirivanju nadraženog područja, smanjuje osjećaj nelagode te pomaže kod problema vaginalnog područja.

3. Pažljivo s tamponom

Sigurni smo kako pereš ruke nakon stavljanja tampona, no pereš li ih i prije nego što ga umetneš? Prljave ruke mogu kontaminirati tampon, koji se onda takav nalazi u tvojoj vagini četiri do osam sati, što može uzrokovati ozbiljne infekcije. Također, nikako se ne preporučuje koristiti tampone ako nemaš menstruaciju.

Primjerice, ako ga staviš samo zbog iscjetka, mogao bi promijeniti pH u vagini i povećati šanse za infekciju. I na kraju, nikada nemoj preskočiti promijeniti tampon nakon što obaviš pražnjenje crijeva jer možeš prenijeti analne bakterije, koje mogu zaraziti mokraćnu cijev.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

4. Kegelove vježbe nisu za svakog

Iako mnogi liječnici predlažu Kegelove vježbe za inkontinenciju povezanu s trudnoćom, u pregledu studija objavljenih u časopisu Svjetski časopis za urologiju utvrđeno je kako vježbe mišića zdjelice također mogu spriječiti stresnu inkontinenciju (istjecanje urina koje nastaje prilikom kašljanja, kihanja ili smijeha) i prolaps organa zdjelice.

Ove se vježbe izvode tako da stisneš mišiće dna zdjelice kao da zaustavljaš protok urina - držiš tri sekunde, opustiš se tri sekunde te to ponavljaš 10 do 12 puta. Međutim, žene koje osjećaju bol tijekom snošaja ili često mokre mogu imati izrazito jake mišiće zdjelice te bi im u ovom slučaju izvođenje tih vježbi samo dodatno pogoršalo stanje. Ako imaš ovaj problem, savjetuj se s liječnikom o vježbama koje će ti pomoći opustiti mišiće.

5. Upoznajmo se bolje

I za kraj, znaš li uopće kako izgleda tvoja vagina? Kako bi napravila provjeru, upotrijebi ogledalo i malu svjetiljku kako bi obavila vaginalni samopregled; operi ruke i sjedni na pod ili krevet, a leđa si podupri jastucima. Provjeri usne, klitoris i otvore uretre, vagine i anusa. Ovako ćeš saznati ima li tamo "dolje" kakvih promjena. Ako uočiš da nešto nije u redu, obavezno posjeti liječnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.