Zdravlje 13. listopada 2022.

Ove zvijezde rekle su zbogom grudnjaku! Zdravstvene prednosti i nedostaci nošenja grudnjaka

Foto: shutterstock - instagram Dua Lipa, Sharon Stone, Miley Cyrus i mnoge druge zvijezde odlučile su reći zbogom grudnjaku
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi obilježili i proslavili slobodu grudi, 13. listopada se u svijetu slavi Dan bez grudnjaka

Miley Cyrus, Dua Lipa, Gillian Anderson, Kristen Stewart, Julia Fox, Rita Ora, Sharon Stone i mnoge druge zvijezde odlučile su reći zbogom grudnjaku i uživati u slobodi koju pruža život bez grudnjaka. Nisu samo zvijezde te koje se odlučuju na život bez grudnjaka, isto čini i sve veći broj žena diljem svijeta. Kako prenosi You Magazin, prema anketi provedenoj u Velikoj Britaniji, čak je 70 posto žena reklo da nisu nosile grudnjak u vrijeme pandemije, a četvrtina njih potvrdila je da neće nositi grudnjak niti nakon pandemije. Kako bi obilježili i proslavili slobodu grudi, 13. listopada se u svijetu slavi Dan bez grudnjaka

Kroz povijest se oblik grudnjaka mijenjao, baš kao i stavovi društva prema njima. Dok neki bez grudnjaka trpe bolove u leđima, drugi ne mogu zamisliti provesti nekoliko sati u "kavezu" metalnih žica i spužve. Jedno nam je svima ipak zajedničko - osjećaj olakšanja kada ga na kraju dana skinemo. Iako donosi određene rizike, nošenje grudnjaka nije kritično loše za zdravlje, posebno ako biramo meke grudnjake napravljene od pamuka i ono najvažnije, prave veličine. 

Je li nenošenje grudnjaka zdravije za grudi?

Iako grudnjak može trenutno olakšati bol u leđima, ako imaš jako velike grudi, više ima mana nego prednosti. Pravih istraživanja na ovu temu je malo, no ginekologinja Lucky Sekhon objašnjava kako postoje dokazi da nošenje grudnjaka slabi tonus grudi te one s vremenom mijenjaju oblik. Sigurno si čula da grudi bez grudnjaka počinju podlijegati utjecaju gravitacije, ali istina je zapravo suprotna. "Grudi će više visjeti ako većinu vremena provedu u grudnjaku", objašnjava doktorica Sekhon. Čak i ako osjetiš bol u leđima kada ne nosiš grudnjak jer imaš nešto veće grudi, Sekhon tvrdi kako se nakon nekoliko tjedana nenošenja grudnjaka tijelo privikne na dodatnu težinu i bol u leđima nestaje jer se prsni i leđni mišići učvrste.

Grudnjak je također mjesto na kojem se skuplja velika količina znoja i nečistoća koje uzrokuju pojavu prištića i drugih iritacije kože. Posebno je štetno nositi grudnjak krive veličine. Takav grudnjak uzrokovat će i bol u leđima te ramenima, a pritiskat će i grudi, posebno ako je jedna dojka veća od druge. Well + Good prenosi i kako nenošenje grudnjaka poboljšava cirkulaciju u gornjem dijelu tijela.
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ako nosiš grudnjak, važno je odabrati pravu veličinu, ali i materijal

Je li nošenje grudnjaka uistinu povezano s rakom dojke?

Mnogo puta je dovedena u pitanje veza između grudnjaka i raka dojke. Nekada se smatralo da nošenje grudnjaka sa žicom ograničava protok limfne tekućine što uzrokuje nakupljanje toksina u području grudi. Iako nošenje grudnjaka može biti neudobno, do sada nije pronađena nikakva direktna poveznica nošenja grudnjaka i raka dojke. Istraživanje provedeno na 1500 žena s karcinomom nije pokazalo nikakvu vezu između nošenja grudnjaka i raka, a Cancer Council dodaje i kako možeš slobodno nositi grudnjak čak i na spavanje bez straha da će utjecati na pojavu karcinoma. 

Ako želiš nositi grudnjak, izaberi pravi za sebe

Za sve koji nisu spremni odbaciti grudnjak ili ga nose kako bi im olakšao bolove u leđima, svakako obrati pozornost da je grudnjak koji nosiš prave veličine. Većina bolova u leđima i ramenima može se izbjeći pravilno odabranim grudnjakom, no procjenjuje se da čak 80 % žena nosi grudnjak krive veličine. Podaci o prodaji grudnjaka u Americi govore kako su neke kompanije u posljednjih godina osjetile pad u prodaji grudnjaka, dok su druge zabilježile porast prodaje mekih i sportskih grudnjaka, prenosi The New York Times
 

Grudnjak_4 Možda te zanima... Izračunaj svoj idealni broj grudnjaka Ljepota i relax

Osim veličine, bitan je i odabir tkanine, ali i oblika. Kada kupuješ grudnjak neka ne bude napravljen od sintetičkih materijala nego biraj one od pamuka ili bambusa. Ako nemaš jako velike grudi, nema potrebe da nosiš grudnjak sa žicom, a isto tako grudnjake s čvrstim košaricama možeš zamijeniti onim mekima. Situacija u kojoj bi trebala nositi grudnjak je vježbanje i tada su najbolji pamučni sportski grudnjaci koje grudi drže na mjestu. 
 

Možda te zanima... Kako odabrati udoban i podržavajući grudnjak? Zdravlje

Zašto nosimo grudnjak?

Radi li se o zdravstvenim benefitima ili jednostavno tradiciji? Odgovor je, naravno, društvena tradicija i norma. Prvi oblici grudnjaka pojavili su se još u 14. stoljeću prije Krista kada su žene raznim tkaninama omatale grudi. Kasnije je takav improvizirani grudnjak poprimio oblik korzeta koji je trebao težinu grudi prebaciti na rebra, no izazivao je puno veće probleme nego što je donio olakšanja. Kako bi se oslobodile korzeta, žene su eksperimentirale s raznim oblicima grudnjaka i na posljetku došle do oblika nalik na onaj koji poznajemo danas. Zanimljivo je da je događaj koji je uklonio korzete iz popularne mode nedostatak metala uslijed Drugog svjetskog rata. Jednom kada je rat završio, sve moderne žene nosile su grudnjake. Zašto? Zato što je pojam vidljive ženske bradavice odjednom postao prava tabu tema. Iako za razliku od muških bradavica ženske zapravo imaju ulogu, i danas se smatraju kontroverznim prizorom te se cenzuriraju na fotografijama i video klipovima. Pokret #freethenipple već je nekoliko godina aktivan na društvenim mrežama koje i dalje seksualiziraju tijelo žene i ne dopuštaju pojavu bradavica na fotografijama i u video klipovima iako nemaju problema s muškim grudima. Obilježavanje dana poput ovog svakako je korak u pravom smjeru. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.