Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 04. siječnja 2022.

Otkriven prvi slučaj flurone u Hrvatskoj, pacijentica ima svinjsku gripu i COVID-19

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Otkriven prvi slučaj flurone u Hrvatskoj
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručnjaci tvrde da su cijepljeni protiv gripe sigurni od flurone jer to cjepivo sadrži soj H3N2.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" potvrdio je prvi slučaj flurone u Hrvatskoj. Zaražena pacijentica ima kombinaciju gripe i korone. Radi se takozvanoj svinjskoj gripi soja H3N2, koja je virus gripe tipa A. "S obzirom na to da imamo multipleks PCR test kojim se dijagnosticira koronavirus, a koji je ujedno osjetljiv i na virus gripe, onda u uzorku možemo otkriti oba virusa, što se i dogodilo prvi put kod testirane mlađe pacijentice. Danas radimo tzv. tipizacijski test koji ćemo onda poslati u HZJZ, referentni centar za respiratorne bolesti", objašnjava prof. dr. Jasmina Vraneš za Jutarnji list, voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrije Štampar. Flurona je inače naziv za kombinaciju gripe i korne, a prof. dr. Vraneš smatra da ovu sezonu možemo očekivati više ovakvih slučajeva. 

Očekuje se širenje omikrona

Prošle godine nije bilo toliko slučajeva gripe jer je korona uzrokovala lockdown, manje druženja, ali i putovanja. Ipak ove sezone može se očekivati više slučajeva gripe, ali stručnjaci napominju da cijepljeni protiv gripe imaju manje šanse da se zaraze fluronom jer to cjepivo sadrži soj H3N2. Prof. dr. Vraneš očekuje i širenje soja omikron, ali je pitanje koliko brzo će se širiti. U Velikoj Britaniji omikron se brzo širi i broj zaraženih se udvostručuje svaka dva do tri dana prenosi Jutarnji list. 

Možda te zanima... Simptomi omikrona i usporedba s drugim sojevima koronavirusa Zdravlje

Prof. dr. Vraneš za Jutarnji list napominje kako prate kliničku sliku zaraženih s oba virusa kako bi lakše utvrdili razliku između gripe i COVID-a 19. "Trenutačno radimo dvije opcije 'potrage' za omikronom. Naime, probirnim PCR testom osjetljivim na omikron testiramo uzorke koji bi epidemiološki mogli biti novi soj i u tim smo slučajevima već otkrili virus koji je na neki način uvezen u Hrvatsku. Drugi uzorci koji se testiraju tim probirnim PCR testom su tzv. slučajni uzorci, odnosno nasumično se uzima pedesetak pozitivnih testova kako bi se utvrdilo postoji li slobodna transmisije virusa u populaciji. To za sad nismo utvrdili, ali pitanje je vremena kad će i to krenuti kao i u drugim zemljama",spominje prof. dr. Vraneš za Jutranji list. 

Prvi slučaj flurone otkriven u Izraelu

Rijetka mješavina dviju bolesti uzrokovanih istodobnom infekcijom koronavirusom i gripom dijagnosticirana je kod žene koja je nedavno rodila u bolnici u gradu Petah Tikva, u središnjem Izraelu. Prema prvim izvješćima, mlada žena nije bila cijepljena protiv COVID-19. Njeni simptomi su bili relativno blagi, a očekuje se da će uskoro biti otpuštena prenosi Timesofindia.com. 

Za razliku od ostalih sojeva korone poput delte i omikrona, flurona nije varijanta koronavirusa. Riječ je o dvostrukoj respiratornoj infekciji uzrokovanoj COVID-19 i patogenima gripe. Kada su virusi ove dvije infekcije istovremeno prisutni u tijelu, stanje se naziva flurona. 

Simptomi i liječenje flurone

Iako i Covid-19 i gripa utječu na dišni sustav, postoje neke razlike između načina na koji gripa i Covid-19 utječu na zdravlje i manifestiraju se. Simptomi florone uključuju

visoku temperaturu

dosljednu bol u prsima ili stezanje

otežano disanje i gubitak apetita. Također može dovesti do stanja zbunjenosti i tjeskobe. Prema Svjetskoj zdravstveno organizaciji blagi simptomi dvostruke infekcije Covid-19 i gripe mogu se liječiti kod kuće bez potrebe za ikakvom hospitalizacijom. U teškim slučajevima, simptomi flurone mogu također uključivati upalu pluća, miokarditis i upalu srčanih mišića prenosi Outlookindia.com. Iako flurona nije nova varijanta, pojava bi mogla ukazivati na oslabljen imunološki sustav koji je napadnut od dvije virusne infekcije. Usred zimskih mjeseci koji su u tijeku, inače poznatih kao "sezona gripe", izbijanje sezonske gripe nije neuobičajeno u nekoliko zemalja. Budući da je broj slučajeva Covid-a 19 također dostigao vrhunac u svijetu nakon pojave omikrona, strah od porasta slučajeva florona raste. Socijalno distanciranje, nošenje maski i cijepljenje i protiv Covid-19 i protiv gripe jedini je način da se spriječi flurona prenosi Outlookindia.com. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.