Osjećaj pečenja smješten iza donjeg dijela prsne kosti ili visoko u “žličici”, s povremenim širenjem u grudni koš sve do ždrijela, može biti izrazito neugodan. Kad se govori o žgaravici, zapravo se najčešće radi o refluksu želučane kiseline (vraćanju sadržaja iz želuca u jednjak).
Žgaravica je tad samo jedan simptom, ali i najčešći. Ostali simptomi uključuju grlobolju, suhi kašalj, otežano gutanje ili vraćanje hrane ili tekućine u jednjak.
Često se javlja kod osoba s prekomjernom težinom
Osim zbog refluksne bolesti (GERB-a), javit će se kod promjena na ušću jednjaka u želudac (hijatalna hernija, odnosno ulazak dijela želuca u prsni koš ili slabost mišića završnog dijela jednjaka), a nije rijetka ni kod čira želuca ili dvanaesnika te kod bolesnika s karcinomom jednjaka i želuca. Često se javlja i kod ljudi s prekomjernom težinom. "Vjerojatno već znaš da začinjena hrana može uzrokovati žgaravicu, te da ‘okidač’ također može biti masna hrana. No većina ljudi ne zna ništa više, možda zato što žgaravica nije prava bolest", kaže Juan Carlos Bucobo, gastroeneterolog iz njujorške Sveučilišne bolnice Stony Brook.
I određene tjelesne aktivnosti mogu pogoršati stanje
Prema podacima američkog nacionalnog instituta za zdravlje, iskusit ćeš je barem jedanput u životu. Napadaj žgaravice u najboljem slučaju traje nekoliko minuta, a u najgorem se agonija “razvuče” i na nekoliko sati. Za one koji doživljavaju povremenu žgaravicu važno je znati što je izaziva. Čak i sklekovi, trbušnjaci, neke joga-poze i trčanje mogu pogoršati žgaravicu jer povećavaju pritisak na trbuh, odnosno želudac, stoga se savjetuje da ne jedeš neposredno prije treninga.
Ostali okidači
Izazvati ili pogoršati žgaravicu mogu i jutarnja kava, pijenje alkohola, žvakanje žvakaćih guma, kasni noćni posjeti hladnjaku te blagdanski obroci. "Hrana bogata kofeinom, poput kave, čaja, pa čak i čokolada, veliki su ‘okidači’. Iako mnogi misle kako se hrane ispravno, najbolji način za otkrivanje uzroka žgaravice je vođenje dnevnika o pojedinim namirnicama. Kod jednog se pacijenta ispostavilo da je pio tri boce ledenog čaja na dan, naravno, s kofeinom, što je utjecalo na želudac", kaže Bucobo.
Dok neki stručnjaci vjeruju kako alkohol i duhan utječu na pritisak donjeg sfinktera jednjaka, njihov utjecaj na slinu također može “buknuti” u žgaravicu. Gravitacija, gutanje i slina važni su zaštitni mehanizmi za jednjak, ali samo kad si u uspravnom položaju. "Tijekom spavanja gutanje se zaustavlja i izlučivanje sline smanjuje. Refluks koji se javlja vjerojatno će uzrokovati kiselina iz jednjaka i oštetiti jednjak", kaže dr. Pekez Pavliško. Isto tako, ako si ljubitelj žvakaćih guma s okusom mentola, bilo bi dobro da ih ili prestaneš žvakati ili prijeđi na neki drugi okus. Kao i kofein, paprena metvica opušta sfinkter koji “drži” kiselinu u želucu. Dakle, sve što jedeš i piješ, a sadrži ulje metvice (čajevi, bomboni) može biti krivac. I ovdje je rješenje vođenje dnevnika.
Zlatno pravilo
Noćnih biste se obroka trebali kloniti ako si skloni žgaravici. Zlatno je pravilo da se ne jede barem dva sata prije odlaska u krevet. "Čim legneš, gravitacija pogoršava stvar. Kad ležiš u bilo kojem položaju, kiselini omogućavaš da se vrati u jednjak. Ako jedeš neposredno prije spavanja, ne možeš zaustaviti proces probave. U tom se trenutku povisuje razina kiseline u želucu", kaže dr. med. Tanja Pekez Pavliško, predsjednica udruge Respiro.