Zdravlje 05. siječnja 2018.

Rak pluća više ne mora biti smrtonosna bolest?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak pluća vodeći je uzrok smrti od karcinoma u svijetu od kojeg godišnje umre više od 1,5 milijuna ljudi. Međutim, u Hrvatskoj se počela primjenjivati imunoterapija - nov način liječenja koji bi mogao rezultirati time da rak pluća više ne bude smrtonosna, već samo kronična bolest

Rak pluća u Hrvatskoj godišnje odnese oko 2900 života. Ova zloćudna bolest prvi je uzrok smrti od raka kod muškaraca te treći kod žena. Nažalost, najveći broj slučajeva otkriva se vrlo kasno kada su šanse za izlječenje gotovo nikakve. Razlog tomu je nedostatak opreme koja bi omogućila ranije otkrivanje ovog karcinoma i tako povećala mogućnost izlječenja na čak 53.5%. 

Upravo je nemogućnost ranije dijagnoze ove vrste karcinoma bila tema tribine koju je 6.12. održalo Hrvatsko torakalno društvo Toraks i Zaklada Hrvatska kuća disanja u suradnji s Udrugom za pomoć oboljelima od raka pluća "JEDRA". Na tribini je akademik Miroslav Samaržija, predsjednik Hrvatskog torakalnog društva, istaknuo kako bi trebalo poboljšati ranu dijagnostiku raka pluća nabavom CT uređaja s niskom razinom zračenja. Takav uređaj omogućio bi da se bolest otkrije u ranom stadiju kada su šanse bolesnika za preživljavanje puno veće. Iako je nabava takvog CT-a zasad još u početnoj fazi, njegova se implementacija očekuje tijekom sljedeće godine što će uvelike pomoći pušačima kao najrizičnijoj skupini.

Hrvatice najviše puše!

Akademik Samaržija na tribini je istaknuo i razočaranost rezultatima istraživanja o stanju zdravlja u Europskoj uniji. Naime, prema istraživanju Europske komisije, od 28 članica EU, Hrvatice su te koje najviše puše! Poražavajuća je i činjenica da čak 23% hrvatskih petnaestogodišnjaka redovito puši, a upravo su cigarete najveći uzročnik karcinoma pluća. Zato je vrlo važno osvijestiti sve pušače u Hrvatskoj koliko su cigarete štetne i što sve čine našem zdravlju. Znamo da je teško ostaviti se te navike, no jednom kad oboliš, nema natrag. Ostaviš li se cigareta ODMAH smanjit ćeš rizik od karcinoma. Usto, pušenjem štetiš i nepušačima koji su svakodnevno u tvojoj blizini. U Americi svake godine od raka pluća umre približno oko 160 tisuća ljudi, a više od 2/3 onih kojima je dijagnosticiran rak nisu nikada pušili ili su prestali s pušenjem!

Kada se zabrinuti?

Na tribini je istaknuto kako bi svi pušači stariji od 50 godina trebali jednom na godinu snimiti pluća CT-om da bi se vidjelo kako ona izgledaju. Nažalost, RTG pluća otkriva karcinom tek kada je već u uznapredovaloj fazi stoga je CT najbolje rješenje. Iako se bolest vrlo teško otkriva u ranoj fazi zbog izostanka simptoma, oni se ipak javljaju kasnije, naročito kod pušača. Primijetiš li novonastali kašalj koji ne prolazi ili se postojeći kašalj na neki način promijenio, postoji mogućnost da je u pitanju neka plućna bolest, pa tako i karcinom. Osim kašlja, neki od simptoma su i poteškoće s disanjem, iskašljavanje krvi te izostanak apetita i gubitak kilograma. U tom slučaju obavezno trebaš posjetiti obiteljskog liječnika koji ćete nakon osnovnog pregleda i uvid u obiteljsku povijest bolesti uputiti na daljnje pretrage. Međutim, trebaš imati na umu da spomenuti simptomi ne znače nužno da se radi o karcinomu, stoga nemoj donositi zaključke prije nego što obaviš potrebne pretrage. 

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako se liječi rak pluća?

Nakon obavljenih pretraga liječnik će na temelju nalaza znati boluješ li doista od raka pluća te o kojem se tipu raka i stupnju proširenosti radi. Dvije su osnovne vrste ove zloćudne bolesti, a dijele se prema mikroskopskom izgledu tumorskih stanica. Karcinom pluća nemalih stanica najčešći je oblik i čini 80% svih karcinoma pluća. Druga vrsta naziva se karcinom pluća malih stanica te je najagresivnija vrsta raka pluća zbog brzine metastaziranja na ostale organe. Tek kad se ustanovi o kojoj se vrsti karcinoma radi određuje se i način liječenja. Ono ovisi o stupnju proširenosti bolesti, tipu tumora, ali i tvom općem zdravlju. 

Kirurško liječenje moguće je onda kada je bolest dijagnosticirana u ranoj fazi i kad se rak nije proširio izvan pluća. Primjenjuje se samo kod karcinoma nemalih stanica i u slučaju da se može izvesti omogućuje najveću šansu za izlječenje. Kemoterapija i radioterapija ili zračenje već su svima znane metode liječenja. Radioterapija uključuje zračenje usmjereno na tkivo zahvaćeno karcinomom, dok kemoterapija uključuje liječenje anti-tumorskim lijekovima u obliku tableta ili infuzije koji zaustavljaju rast i razmnožavanje tumora. Nažalost, za razliku od kirurškog liječenja i zračenja, kemoterapija osim tumorskih stanica uništava i one zdrave zbog čega vrlo često dolazi do nuspojava.

Ciljano liječenje uključuje lijekove koji uništavaju tumorsku stanicu bez negativnog utjecaja na zdrave stanice zbog čega oboljeli nemaju nuspojave kakve se javljaju kod kemoterapije ili radioterapije. Ova terapija zaustavlja maligne ćelije u njihovu rastu i razvoju, a dostupna je u obliku tableta i infuzije. Međutim, ciljana terapija može se primijeniti samo onda kada su u tumoru prisutne tzv. pogonske mutacije što se vidi na testiranju uzorka tkiva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nova nada

Imunoterapija je najnoviji način liječenja koji djeluje tako da aktivira naš imunološki sustav kako bi se sam borio protiv tumora. Ona obnavlja, stimulira ili pojačava prirodnu antitumorsku funkciju imunološkog sustava. Lijekovi imunoterapije provode se u obliku infuzije, a pomažu našem obrambenom sustavu da sam otkloni tumor te ujedno ojača kako bi ponovno preuzeo kontrolu u tijelu. Naravno, kao i kod svake terapije karcinoma i kod ove se javljaju nuspojave, a najčešće su umor, svrbež, osip, proljev i mučnina. Imunoterapija može imati i specifične imunološke nuspojave koje mogu izazvati teške reakcije, iako vrlo rijetko. U slučaju da se takve nuspojave uoče, važno je o svemu obavijestiti liječnika. 

Otkriće lijekova za imunoterapiju veliki je napredak u medicini u zadnjih nekoliko godina. Iako je u Americi već u široj upotrebi, u Hrvatskoj se ova vrsta liječenja tek počela primjenjivati. Među 16 lijekova koji su ove godine uvršteni na osnovnu listu lijekova HZZO-a nalazi se i lijek pembrolizumab koji se danas u svijetu koristi kao prvi izbor u liječenju metastatskog melanoma. Time je i u Hrvatskoj uvedena imunoterapija za liječenje te bolesti no odlične rezultate pokazuje upravo i u liječenju raka pluća. U Klinici za plućne bolesti Jordanovac 2016. godine čak 95 oboljelih od raka pluća započelo je liječenje tom vrstom terapije. Međutim, kako je pembrolizumab kod nas zasad odobren samo za metastatski melanom, nije dostupan oboljelima od karcinoma pluća kao redovna terapija, stoga se nadamo da će se u skoroj budućnosti lijek naći i na listi lijekova upravo za tu vrstu karcinoma. 

Uz razvoj imunoterapije i ciljanog liječenja rak pluća uskoro bi mogao postati samo kronična, a ne smrtonosna bolest - poruka je to koju je Hrvatsko torakalno društvo iznijelo na tribini. Naime, petogodišnje preživljavanje od trenutka dijagnosticiranja raka iznosi svega 10-15%, a u većini slučajeva oboljeli preminu unutar godine dana od dijagnoze. Uz imunoterapiju i ciljano liječenje život oboljelih od karcinoma mogao bi se produljiti za čak 10 godina, a ne za samo nekoliko mjeseci. Usto, implementacija novog CT uređaja s nižom razinom zračenja uvelike će doprinijeti u ranijem otkrivanju raka pluća kod pušača, ali i drugih rizičnih skupina. Sve u svemu, novi lijekovi i imunoterapija mogli bi se pokazati kao najučinkovitije rješenje za karcinom do sada. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.