Zdravlje Simptomi i pomoć 03. travnja 2017.

Od karcinoma usne šupljine godišnje u Hrvatskoj umre 350 ljudi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najvećom stopom smrtnosti. Godišnje se u Hrvatskoj javi 450 novih slučajeva ovog karcinoma, a njih 350 završi smrću pacijenta. Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata obilježava se od 2. do 9. travnja.

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove se godine uključio u obilježavanje te su se danas u Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta, u Gundulićevoj 5 besplatno obavljali pregledi usne šupljine, stoji na stranici Ministarstva zdravstva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Aktivnost se provodi pod pokroviteljstvom ministra zdravstva Milana Kujundžića, a partneri su Klinika za stomatologiju KBC-a Zagreb, Hrvatski liječnički zbor (HSD, HDOMP) i Zagrebačka liga za borbu protiv raka.

Upotrebom matičnih stanica odrasloj osobi za 9 tjedana može izrasti novi zub

Cilj akcije je podići svijest o ovoj bolesti i naglasiti važnost provođenja redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti. U sklopu "Tjedna" u HLZ-u će se 7. travnja u 14 sati održati simpozij "Uloga stomatologa u ranom otkrivanju oralnog karcinoma". Pokrovitelj ovog događaja je također Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Smrtnost veća nego kod melanoma i raka maternice zajedno

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Značaj za hrvatsko stanovništvo je znatan, s obzirom na oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine godišnje, uz godišnju smrtnost od oko 350 osoba, a što je više od zbroja slučajeva smrti od melanoma i vrata maternice.

Nauči pravilno čistiti zube koncem

Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan, sastoji se od pregleda oralne sluznice, koji se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.