Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 17. travnja 2020.

Oboljeli od koronavirusa brzo se oporavili uz lijek Remdesivir

Foto: POOL/Reuters/Pixsell
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pacijenti oboljeli od koronavirusa koji dobivaju eksperimentalni lijek nazvan Remdesivir, brzo se oporavljaju, a većina ih odlazi kući kroz nekoliko dana, izvijestili su svjetski mediji CNN, New York Times, Forbes.

Svi pacijenti koji su sudjelovali u kliničkom ispitivanju lijeka imali su teške respiratorne simptome i vrućicu, ali mogli su napustiti bolnicu nakon manje od tjedan dana liječenja. "Najbolja vijest je da je većina naših pacijenata već otpuštena, što je sjajno, a dva pacijenta su umrla", rekla je dr. Kathleen Mullane, specijalistica za zarazne bolesti na Sveučilištu u Chicagu, koja vodi kliničko ispitivanje liječenja Covid-19 lijekom Remdesivir tvrtke Gilead Sciences.

Još uvijek ne postoji odobrena terapija za Covid-19, koja kod nekih pacijenata može izazvati tešku pneumoniju i akutni respiratorni distres sindrom. Ali Nacionalni zavodi za zdravstvo organiziraju ispitivanja i s nekoliko drugih lijekova među kojima je i Remdesivir.

Lijek, koji je napravila Gilead Sciences, testiran je protiv ebole s malo uspjeha, ali višestruke studije na životinjama pokazale su da lijek može i spriječiti infekcije povezane s koronavirusima među kojima su Covid-19, SARS i MERS.

 
 

Još u veljači Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako je Remdesivir pokazao potencijal protiv Covid-19. No unatoč tome kao i dobrim rezultatima, ispitivanje nije uključivalo ono što je poznato kao kontrolna skupina, tako da će biti teško reći pomaže li lijek doista pacijentima da se oporave bolje.

"Razumijemo hitnu potrebu za liječenjem COVID-19 i zanimanjem za podatke o našem antivirusnom lijeku Remdesivir", izjavili su iz Gileada za CNN. "Priče o izlječenju nekoliko pacijenata su su za sada samo priče. Ovakva izvješća, iako ohrabrujuća
ne daju statističku snagu potrebnu za utvrđivanje profila sigurnosti i učinkovitosti remdesivira kao lijeka za Covid-19"
, poručili su iz  Gileada.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.