Zdravlje 30. srpnja 2024.

Novi test za sepsu mogao bi omogućiti brže otkrivanje bolesti i bolje liječenje

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi test koji može spasiti život mogao bi dramatično skratiti vrijeme potrebno za liječenje potencijalno smrtonosne sepse brzim određivanjem točne greške koja izaziva stanje.

Trenutačno liječnicima može trebati nekoliko dana da definitivno utvrde koja je buba izazvala sepsu — nasilnu reakciju imunološkog sustava na infekciju. To znači da moraju koristiti širok spektar lijekova osmišljenih za djelovanje protiv niza patogena koji mogu biti manje učinkoviti od specifičnih lijekova. 

Ali novi test, koji su isprobali znanstvenici u Južnoj Koreji, ubrzava ovaj naporan proces. Preskače potrebu mikrobiologa da mukotrpno uzgajaju uzorke uzetih od bolesnih pacijenata u Petrijevim zdjelicama kako bi utvrdili što točno stoji iza njihove bolesti Umjesto toga, test može odrediti koji su mikroorganizmi krivi gledajući genetske informacije koje vrebaju unutar uzorka.  

Dr. Kim Tae-hyun, koautor studije i stručnjak za kvantno računalstvo na Nacionalnom sveučilištu u Seulu, rekao je da ova tehnologija ima potencijal da promijeni stvari, piše The Times

"Sepsa pogađa više od 40 milijuna ljudi diljem svijeta svake godine, sa stopom smrtnosti od 20 posto do 50 posto. Ova visoka stopa smrtnosti dovodi do više od 10 milijuna smrti godišnje. Stoga je za liječenje ključno točno i brzo propisivanje antibiotika. Dugo vrijeme obrade trenutnih metoda testiranja izravno pridonosi brzom razvoju bakterija otpornih na antibiotike", rekao je jedna od autora, profesor Kwon Sunghoon, stručnjak za računalni inženjering.

Možda te zanima... O sepsi se ne zna dovoljno: 5 simptoma koje je važno prepoznati Zdravlje

Prema novoj tehnici, istraživači su izolirali patogene unutar uzorka pacijentove krvi bez potrebe da ga prethodno kultiviraju. Koristeći posebne peptidne molekule — građevne blokove proteina — znanstvenici su ih pričvrstili na magnetske nanočestice. Kada se dodaju u uzorak krvi, peptidi se vežu na stanice štetnih bakterija. Patogeni se zatim izvlače pomoću magnetizma, a zatim liječnici analiziraju DNK uzet iz bakterija kako bi točno odredili koja je vrsta mikroba prisutna.

AI (umjetna inteligencija) se također koristi za analizu njihovih obrazaca rasta i predviđanje koji će tretmani biti najučinkovitiji za pacijenta. Pišući u časopisu Nature, znanstvenici su rekli da bi ova tehnika mogla skratiti trenutne metode testiranja za 30 do 40 sati i nadaju se da bi mogla biti dostupna za upotrebu kod pacijenata u roku od dvije do tri godine. Važno je da cijeli proces može obaviti jedan stroj, dodali su.  

Sepsa, prozvana je "tihi ubojica" jer ju je iznimno teško prepoznati. Stanje se javlja kada se imunološki sustav tijela pojača kao odgovor na infekciju, što pokreće niz reakcija koje mogu dovesti do smrtonosnog zatajenja organa. Pacijenti koji ju imaju bi trebali dobiti antibiotike unutar sat vremena nakon dolaska u bolnicu.

Iza sepse obično stoje bakterijske infekcije, ali virusi poput covida i gripe — protiv kojih antibiotici ne djeluju — također mogu izazvati stanje. Svaki sat odgode dijagnoze povećava rizik od smrti od sepse za jedan do dva posto, procjenjuje The UK Sepsis Trust. Ali čak i posljedice koje su pacijenti preživjeli mogu promijeniti život. Tako se primjerice nekima mogu oštetiti desni zbog čega njihovi zubi postaju klimavi ili im se oštete tkiva na ušima i licu. 

Možda te zanima... Zbog simptoma sličnima gripi dobila je sepsu i morala na amputaciju ruku i nogu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.