Zdravlje 20. listopada 2022.

Novi senzor može pratiti rast tumora u stvarnom vremenu

Foto: shuterstock Znanstvenici su uspjeli razviti uređaj koji u stvarnom vremenu prati kako tumor raste ili se smanjuje te podatke o tumoru bežično šalje na pametni telefon
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi uređaj prvi je ove vrste i može liječnicima pomoći u praćenju odgovora tumora na terapiju u stvarnom vremenu.

Iako su u posljednjih nekoliko desetljeća metode ranog otkrivanja i liječenja malignih oboljenja značajno napredovale, smrtnost od posljedica raka je i dalje velika. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje od raka umre oko 10 milijuna ljudi, a jedna od šest smrti uzrokovana je rakom. Upravo zato se i dalje ulažu veliki napori i značajna sredstva za poboljšanje tehnologije koja će nam pomoći u borbi s rakom. 

Dobra vijest dolazi iz Škole za kemijsko i biomolekularno inženjerstvo pri Georgia Institutu za tehnologiju. Znanstvenici su uspjeli razviti uređaj koji u stvarnom vremenu prati kako tumor raste ili se smanjuje te podatke o tumoru bežično šalje na pametni telefon za daljnju obradu. Uređaj se već pokazao efektivan i koristi se za praćenje tumora u životinjama. 

"Naša tehnologija je prvi bioelektronički uređaj koji prati regresiju tumora, ali i prvi uređaj koji prati tumor u stvarnom vremenu", objašnjava dr. sc. Alex Abramson. Senzor koristi tehnologiju sličnu ostalim uređajima koji prate biometrijske podatke, no ono što čini ovaj uređaj posebnim je izbor materijala koji prati promjene tumora. 

Senzor u detektoru koristi zlato koje ima dobru fleksibilnost i provodljivost. U ovom uređaju, senzor premazan tankim slojem zlata naslanja se na kožu u blizini tumora. Kako tumor raste, osjetljiva zlatna površina puca i smanjuje se njezina provodljivost. Ako se tumor smanji, pukotine se stapaju i provodljivost postaje veća, prenosi WebMD. "Takve promjene u provodljivosti zlata mjere se i matematički pretvaraju u promjene volumena tumora", pojašnjava Abramson

Trenutno se veličina tumora prati kaliperom ili bioluminiscentnim prikazom, a iako su podaci koje daju vrlo točni i korisni, provode se u vremenskom razmaku od nekoliko dana ili tjedana. Novi uređaj podatke mjeri svakih pet minuta pa tako može zabilježiti i znatno manje promjene u volumenu tumora. 

"Senzor će nam omogućiti da bolje razumijemo učinke lijeka na tumor odmah nakon primjene", objašnjava Abramson i napominje kako se uređaj trenutno testira na životinjama i da bi za ljudsku uporabu mogao biti dostupan tek za nekoliko godina. Ono što je još zanimljivo je relativno niska cijena senzora unatoč tome što sadrži zlato. Znanstvenici su ga uspjeli napraviti za manje od 500 kuna.  

Možda te zanima... Revolucija u liječenju raka! Svim pacijentima se povukao tumor Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.