Zdravlje 22. rujna 2011.

Neugodne pojave u trudnoći

Trudnica_Hemroidi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si zabrinuta zbog hemoroida i zatvora, koji u trudnoći nisu rijetka pojava, primijeni preporuke iz knjige "Što očekivati u trudnoći": prehranom izbjegni zatvor, redovito izvodi Kegelovu vježbu i isprobaj tople kupke ili ledene obloge

Krvarenje je uvijek zastrašujući simptom, osobito tijekom trudnoće - te osobito u području koje je tako blizu porođajnog kanala. No, za razliku od vaginalnog krvarenja, rektalno krvarenje nije znak moguće ugroženosti trudnoće. Takvo je krvarenje tijekom trudnoće često prouzročeno vanjskim, ili, nešto rjeđe, unutarnjim hemoroidima i/ili analnim fisurama (napuklinama anusa).

Hemoroidi, odnosno, proširene vene rektuma, pogađaju 20 do 50 posto trudnica. Kao i vene nogu, vene rektuma su u tom razdoblju podložnije proširenjima. Hemoroidi (proširenje vena nalik grozdu) mogu osim krvarenja izazvati i svrbež te bol.

Fisure anusa također su prilično učestale u trudnoći. One mogu pratiti hemoroide ili se pojaviti neovisno o njima i u pravilu su vrlo bolne. Zatvor često izaziva ili pogoršava oba problema. Ne pokušavaj sama dijagnosticirati uzrok rektalnog krvarenja; o njemu je svakako potrebno obavijestiti liječnika.

Ispostavi li se da uistinu boluješ od hemoroida ili fisura, tvoja je uloga u njihovu liječenju vrlo važna. Odgovarajućom skrbi za vlastito zdravlje često je moguće ukloniti potrebu za invazivnijom medicinskom terapijom.

Izbjegni zatvor

Zatvor nije neizbježna tegoba trudnoće. Sprječavanje zatvora od samog početka često je odličan način potpunog sprječavanja pojave hemoroida i fisura.

Oslobodi se pritiska

Ne spavaj na leđima, već na boku; izbjegavaj duža razdoblja stajanja ili sjedenja; ne napreži se pri izbacivanju stolice niti se nemoj nepotrebno zadržavati na zahodu (novine i časopise ne drži u kupaonici, kako ne bi došla u iskušenje ostati sjediti i čitati). Izbacivanje stolice možeš olakšati i tako što ćeš stopala podići na nizak stolčić.

Lezi nekoliko puta dnevno – na lijevi bok, ako je moguće – kako bi rektalne vene na neko vrijeme oslobodila pritiska. Ako je moguće, kada god možeš, u tom položaju gledaj televizijski program, čitaj i piši. Redovito izvodi Kegelovu vježbu. Ta jednostavna vježba poboljšava cirkulaciju rektalnog područja.

Ublaži tegobe

Da bi ublažila neugodu, dva puta dnevno primjenjuj tople sjedeće kupke. Mogla bi primijeniti i obloge od lijeske ili ledene obloge. Iskušaj grijanje i hlađenje te upotrijebi onaj pristup koji ti više odgovara, ili ih izmjenjuj.

Više info: www.vbz.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.