Zdravlje 21. lipnja 2013.

Prirodne metode za povećanje plodnosti

Trudnoca-Okomita
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U današnje vrijeme broj parova koji se suočavaju s neplodnošću rapidno raste. Pokušaj začeća često je izrazito stresan te fizički i emocionalno iscrpljujuć proces, osobito kad uključuje postupke medicinski potpomognute oplodnje. Uz veliku podršku i potporu liječnika, često je potrebna i podrška na nemedicinskom planu

Potaknuti sve većim brojem parova koji se susreću s ovim problemom, stručni tim koji čine Petra Brzović, certificirana učiteljica joge i aromaterapeutkinja specijalizirana za žensko zdravlje, Suzana Tomašević, mag. nutricionizma, mr. spec. Marija Zovko Kordić, psiholog, Liona Brzović, vlasnica i voditeljica holističkog centra za tajlandske tretmane i tehnike formirali su program podrške za sve one koji se nose s neplodnošću. Svaki par koji se suočava sa neplodnošću je poseban i drugačiji kako po svojim fizičkim tako i psihičkim specifičnostima. Istraživanja su pokazala da uključivanje u programe podrške tijelu i umu dok se prolazi proces potpomognute oplodnje povećava postotak začeća bez obzira na uzrok neplodnosti. Kako bi svakom paru pružili maksimum, grupe su male, do pet parova u grupi.

Program traje 12 tjedana tijekom kojih ćeš dobiti podršku i praktično znanje, fizički, emocionalno i mentalno osnažiti sebe, poboljšati odnos sa svojim partnerom te kreirati sve uvjete koje možeš za svoju plodnost.  Svoje mjesto možeš rezervirati na mail info@thaicentarthalea.hr te dobiti dodatne informacije pozivom na telefon 099 253 65 35 (Petra Brzović).

Članice stručnog tima programa ''Podrška plodnosti'', objasnile su nam kako adekvatna prehrana, prakticiranje joge, aromaterapija i oslobađanje od stresa mogu pomoći kod povećanja plodnosti kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Višak kilograma utječe na neplodnost

'Hrana je od vitalnog značaja za cjelokupno zdravlje, pa tako i za zdravlje reproduktivnog sustava. U posljednjih tridesetak godina, kvaliteta hrane se drastično promijenila. Iako mnogi smatraju da se zdravo hrane, to još ne jamči kvalitetu i kvantitetu svih potrebnih hranjivih tvari. Ubrzani uzgoj, plastenici, razne kemikalije i pesticidi osiromašili su kvalitetu hrane i ona danas ima istu energetsku vrijednost, no drastičan manjak vitamina i minerala. Lošija kvaliteta hrane u paketu s današnjim načinom života i stresom sve više se reflektira na zdravlje naših stanica i organa. Povećana tjelesna težina, kao posljedica neuravnotežene prehrane, također utječe na porast neplodnosti'  kaže Suzana Tomašević, mag.nutricionizma.

Doručak i manje ugljikohidrata za povećanje plodnosti

Funkcionalna prehrana potpomognuta s kvalitetnim dodacima prehrani (suplementima) svakako je temelj povećanja plodnosti. Nutricionističke činjenice su jednostavne i sasvim jasne – osigurati dovoljnu količinu esencijalnih aminokiselina, omega 3 masnih kiselina, vitamina i minerala. Uravnotežiti prehranu i prilagoditi je dnevnom ritmu, osnovni je nutricionistički je zadatak.

Korekcija prehrane ide sljedećim smjerom: uvesti kvalitetan doručak, osigurati dovoljne količine proteina koje određujemo individualno, smanjiti udio ugljikohidrata i masnoća, hidrirati tijelo sa dovoljnom količinom vode. Kvalitetni dodaci prehrani imaju veliku ulogu u povećanju plodnosti, ali uvijek moraju pratiti redovitu i uravnoteženu prehranu. Proizvodi koji se baziraju na bilju, a imaju dovoljnu količinu antioksidanata, cinka, magnezija, selena, vitamina B6 i omega 3 masnih kiselina popravit će vitaminsko mineralni status organizma i kvalitetno dopuniti sve manjkavosti današnje prehrane. Optimalne doze suplemenata razlikuju se od osobe do osobe i svakako je potrebno zatražiti stručan savjet', savjetuje Suzana Tomašević.

Na sljedećoj stranici pročitaj kako aktivirati područje druge čakre gdje se nalaze reproduktivni organi.

Izjava sudionika programa

35-godišnji Darko B. zajedno sa suprugom Majom uključio se u program ''Podrška plodnosti'. Do sada nije isprobao druge metode i tehnike protiv neplodnosti, ali je kada u se nedavno suočili s problemom neplodnosti, počeo je uvoditi zdrave navike u svoj život; promijenio način prehrane i počeo vježbati.

'Bila je to zajednička odluka sa suprugom. Htio sam sudjelovati u programu na kojem možemo zajedno vježbati te se u potpunosti posvetiti jedno drugome. Očekujem da se kroz druženje i vježbu još intimnije upoznam sa svojom suprugom kao i da otkrijem nove metode i tehnike za očuvanje zdravlja'.

Komentar psihologinje Marije Zovko Kordić

Unatoč tome što medicina, odnosno liječnici specijalisti mogu utvrditi razloge neplodnosti kod muškaraca, teško je odrediti jasne uzroke koji dovode do toga. Postoje mnogi čimbenici, životni stil, genetika, medicinska stanja, utjecaji iz okoline, različita psihička stanja. 

Stres kao psihičko stanje je jedan od uzroka koji se često povezuje s neplodnošću, međutim teško je utvrditi je li on direktan uzročnik neplodnosti ili je jedan od medijatora u tom procesu, odnosno dodatan faktor rizika.

Opće je poznato i utvrđeno kako stres ima veliki utjecaj na kvalitetu života i zdravlje pojedinca, pa samim time i na plodnost. Ono što su istraživanja utvrdila da neplodnost, odnosno poteškoće pri realizaciji trudnoće povećavaju razinu stresa i kod muškaraca i kod žena, nevezano je li uzrok muška ili ženska neplodnost.


Joga za muškarce

Aromaterapeutkinja i učiteljica yoge Petra Brzović otkrila je kako joga može pomoći muškarcima, a vježbanje u paru ojačati partnerstvo i ukloniti stres.

Joga blagotvorno utječe na reproduktivno zdravlje muškaraca s obzirom da, između ostalog, tonizira i jača mišiće koji podržavaju reproduktivne organe te poboljšava držanje kralježnice i kvalitetu disanja. Omogućuje bolju cirkulaciju, pa tako i u sakralnom i lumbalnom dijelu te u području zdjelice i organa koji su tu smješteni. 

Aktiviranje druge čakre

Na energetskom planu određene joga pozicije dodatno povećavaju protok energije kroz područje druge čakre gdje se nalaze reproduktivni organi. One pomažu ukloniti napetost u zdjeličnom području kod muškaraca. Osim toga, joga pomaže uravnotežiti neuravnoteženu razinu hormona u tijelu koja može biti jedan od uzroka neplodnosti. Dok rigorozno vježbanje može značajno ugroziti plodnost, joga, kao blagi oblik vježbanja donosi samo dobrobiti.

Stres može znatno utjecati na proizvodnju spermija kod muškaraca. Emocionalne dobrobiti joge smanjuju stres i anksioznost povećavajući šanse za začeće. Joga pomaže tijelu nositi se sa stresom koji se neminovno pojavljuje kad parovi ne uspijevaju zatrudnijeti. More emocija koje se tad pojavljuju, od boli i tuge do osjećaja bespomoćnosti i ljutnje donose izrazito puno stresa koji na fizičkom nivou pridonose slabljenju imuniteta. Zahvaljujući kombinaciji opuštajućih tehnika disanja i vježbama - tijelo se rješava toksina i negativnog utjecaja stresa na tijelo.

Jačanje partnerstva

Proces ostajanja u drugom stanju uključuje dvoje – susretanje s neplodnošću često stavlja ogroman pritisak na parove; pojavljuje se mnogo novih emocija, sumnji i nerijetko predbacivanja (svjesno ili nesvjesno) partneru nemogućnost začeća. Zajedničko vježbanje joge povezuje partnere na neseksualan način, jača međusobno povjerenje i uklanja napetost koju u ovom slučaju proces ostajanja u drugom stanju donosi.

Aromaterapija kao komplementarna metoda liječenja djeluje prvenstveno na smanjenje stresa kroz uporabu eteričnih ulja putem masaža, inhalacija te lokalnom primjenom. S obzirom da je svaki slučaj drugačiji sami preparati odnosno eterična ulja odabiru se prema anamnezi svake osobe zasebno. Istraživanja su pokazala da uključivanje u programe podrške tijelu i umu dok se prolazi proces potpomognute oplodnje povećava postotak začeća za 55 posto bez obzira na uzrok neplodnosti.


Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.