Zdravlje Nemelanomski rak kože: Kako ga otkriti na vrijeme? 28. svibnja 2020.

Nemelanomski rak– veliki rizik za zdravlje kože

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovog smo proljeća više nego ikad prije jedva dočekali izaći iz svoja četiri zida i ponovo osjetiti zrake sunca na svojoj koži.

I dok mnogi od nas ovo proljetno sunce doživljavaju blagim i prijateljskim prema koži te svoje kreme za sunčanje čuvaju za ljetne mjesece i plažu, pravo je vrijeme za prisjetiti se negativnih posljedica UV zraka na našu kožu.

UVB zrake odgovorne su za tamnjenje kože i one su krivac kada na suncu “izgorimo”. Takvu štetu nitko ne voli, pogotovo zato što se njeni rezultati odmah osjete i vide još neko vrijeme. UVA zrake neće nam priskrbiti takvu trenutnu neugodu i još danima svima koje sretnemo otkrivati našu nesmotrenost, no to ne znači da nisu opasne: upravo UVA zrake pogađaju stanice u dubljim slojevima kože i ubrzavaju starenje, te će se njihovo djelovanje pokazati kroz koju godinu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nemelanomski rak kože

Međutim, postoji još veći rizik koji kriju sunčeve zrake, a povećava se svaki put kada boravimo na suncu: rizik za nemelanomski rak kože. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala je UV zračenje kao kancerogenu supstancu.

Nemelanomski rak kože najčešći je rak kože, a uglavnom se javlja kod osoba starijih od 65 godina. Bez obzira na to, predispozicije za njegov nastanak skupljamo tijekom cijelog života. Točnije, svakim izlaganjem suncu bez zaštitne kreme i odjeće: od djetinjstva kada bismo se zaigrali na plaži i zadobili opekline od sunca, do odrasle dobi kada solarijem ili sunčanjem pokušavamo postići “zdravu preplanulost” – koja je sve samo ne zdrava.

Dok se neki od nas suncu i riziku izlažu tek povremeno, u svoje slobodno vrijeme, postoje i oni od kojih posao zahtijeva dugotrajan boravak na suncu bez zaklona. Samo pet godina rada na otvorenom povećava rizik od nemelanomskog raka kože čak i do tri puta, a to ga čini jednom od najčešćih profesionalnih bolesti. U koju god skupinu rizika pripadali, pratite neobične promjene na koži i svaku prijavite svom liječniku, jer nemelanomski rak uglavnom je lako izliječiti ako je otkriven u ranoj fazi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.