Zdravlje Simptomi i pomoć 29. prosinca 2016.

Neliječen poremećaj štitnjače može uzrokovati infarkt i rak dojke

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Opasno je zanemarivati simptome koji upućuju na niske hormone štitnjače te sam poremećaj, jer to može dovesti do drugih zdravstvenih problema u organizmu, upozorava prim. dr. sc. Miodrag Lacić, specijalist nuklearne medicine - tireolog i vlasnik Poliklinike Lacić.

"Naime, hormoni štitnjače putem krvi odlaze po cijelom organizmu i ulaze u sve stanice ljudskog organizma i tamo reguliraju metabolizam, odnosno određuju kako će raditi te stanice. Ljudi koji ne liječe slabiji rad štitnjače žive nekvalitetnije i kraće. Između ostalih bolesti češće oboljevaju od tumora (štitnjače, raka dojki) te srčanog i moždanog udara", upozorava prim. dr. Lacić.

POVEZANO: Štinjača je bila krivac za moje debljanje i depresiju!

Poremećaj rada štitnjače ne može se izliječiti, ali se može tako dobro liječiti da pacijent živi kao da ga nema. Liječi se pomoću hormona štitnjače, tj. nadoknađuje se šteta koju ovaj poremećaj izaziva. Tako se štitnjača štiti od prenaprezanja koja mogu dovesti i do pojave raka štitnjače, a organizam funkcionira kao da ima zdravu štitnjaču. "Uz adekvatnu terapiju problem se može držati pod kontrolom. Uzimaju se hormoni koje inače imamo u organizmu, ali u nedovoljnoj količini", pojašnjava dr. Miodrag Lacić.

POVEZANO: Prehrana za usporen rad štitnjače

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.