Zdravlje 30. lipnja 2017.

Ne možeš se sjetiti svakog detalja? Zaboravljanje nas čini inteligentnijima

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Barem tako tvrde autori istraživanja nedavno objavljenog u magazinu Neuron, u kojem jasno stoji da je zaboravljanje detalja poput "što sam imala na sebi prekjučer" potpuno normalno i čini nas pametnijima.

Autori studije, Paul Frankland i Blake Richards sa Sveučilišta Toronto, tvrde da cilj pamćenja nije prenijeti što točniju informaciju i zadržati ju što dulje vremena nego optimizirati donošenje odluka na način da pušta ono nevažno da bi sačuvalo važno.

"Važno je da mozak zaboravlja irelevantne informacije i usredotočuje se na ono što mu je zbilja potrebno za donošenje odluka", objašnjava Richards.

Prilagođavanje

Upravo to puštanje nevažnih informacija omogućava nam da se prilagodimo novim situacijama i da našim ponašanjem ne upravljaju zastarjeli i nevažni podatci. Kada se to ne bi događalo, u tvojoj glavi bi se konstantno sukobljavale kontradiktorne informacije i otežavale ti donošenje odluka.

Virtualna stvarnost kao terapija protiv gubitka pamćenja?

Činjenica da se ne možeš sjetiti svakog detalja znači da tvoj mozak radi točno ono što bi trebao raditi - pomaže ti da donosiš informirane i razumne odluke i da je s tobom sve u redu.

Promjenom načina života i prevladavanjem tehnologije, informacije poput brojeva telefona postale su nevažne jer ih lako možemo pohraniti u mobitel i ne razmišljati o njima, piše Health.

Zahtjevne mentalne aktivnosti pomažu pri mršavljenju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.