Zdravlje Simptomi i pomoć 23. studenoga 2016.

Ne možeš prestati podrigivati? Evo što ti tijelo pokušava poručiti!

Zadah_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Podrigivanje može biti jako neugodno, ali rijetko ukazuje na neki ozbiljan problem. No podrigivanje ipak može ukazivati na problem sa zdravljem, a ponajviše nam govori o vlastitim prehrambenim navikama.

Jedeš prebrzo.

Najčešći uzrok podrigivanja je gutanje previše zraka tijekom jela. Kako bi ublažila podrigivanje, hranu žvači sporije i temeljitije. Riješi se navike prebrzog gutanja hrane jer na taj način konzumiraš više kalorija.

Nemoj piti gazirane sokove i mineralnu

Mjehurići u gaziranim pićima dostavljaju zrak u tvoj probavni sustav i odgovorni su za glasno podrigivanje koje dolazi iz želuca.

Možda te muči refluks

Želučani refluks je povrat sadržaja iz želuca. Ako često podriguješ u kombinaciji s osjećajem mučnine i žgaravice možda patiš od gastroezofagealne bolesti. Nekoliko savjeta za smanjenje refluksa: izbjegavaj ležanje ubrzo nakon obroka, na spavanje odlazi kad ti je želudac prazan, jedi manje obroke i izbjegavaj citrusno voće, kofein i kiselu, slanu i pikantnu hranu.

Možda su ti začepljeni sinusi

Kad ti je začepljen nos, tada obično dišeš kroz usta. U tim slučajevima unosiš previše zraka u želudac što dovodi do podrigivanja. U tim trenucima jedi sporije nego inače kako bi smanjila gutanje zraka. 

Saznaj koji su neočekivani simptomi gastritisa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.