Zdravlje 11. listopada 2022.

Nauči kako stimulirati vagus živac i smanjiti napetost u kritičnim trenucima

Foto: shuterstock Vagus živac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vagus živac povezuje mozak s plućima, srcem i probavnim sustavom, a stimulacijom možemo opustiti tijelo u stresnim situacijama, kao i olakšati epilepsiju, depresiju i anksioznost

Vagus živac je važan dio našeg živčanog sustava jer spaja mozak s plućima, srcem te probavnim sustavom. Vagus je također i vrlo dugačak živac koji se proteže od mozga sve do debelog crijeva, a igra važnu ulogu u kontroliranju nesvjesnih funkcija poput kucanja srca, govora, disanja i probave, piše Cleveland Clinic. Radi se i o živcu koji kontrolira naš odgovor na stres, odnosno pomaže tijelu da se prebaci iz stanja stresa u opušteno stanje i obratno. 

Neki stručnjaci navode kako je vagus živac glavna spona između uma i tijela, a s godinama njegova funkcija može biti narušena zbog starenja i prekomjernog stresa. Narušena funkcija vagus živca može dovesti do pojave visokog krvnog tlaka, bolesti srca, dijabetesa tipa 2 te depresije i anksioznosti. Medicinska stimulacija vagus živca pokazala se kao dobar lijek za epilepsiju i depresiju, no sve je više dokaza da postoji više načina kako vagus živac možemo stimulirati sami.

Uređaj za stimulaciju živca kao lijek za depresiju i epilepsiju

U Americi se za liječenje epilepsije i depresije već nekoliko godina koristi maleni uređaj koji se kirurški ugradi u područje prsa. Uređaj šalje električne signale kroz vagus do moždanog debla i aktivira određene dijelove mozga, objašnjava Mayo Clinic. U europskim zemljama u uporabi je noviji uređaj koji ne zahtijeva kirurško umetanje, a jednako je efektivan. 

Uporaba ovakvih uređaja nije primarno rješenje nego se koristi kod osoba koje ne reagiraju dobro na liječenje lijekovima. Također, liječnici će u većini slučajeva preporučiti kombinaciju lijekova i stimulaciju uređajem, a rezultat će biti smanjena učestalost epileptičnih napada koji će biti manje intenzivni. Za osobe s depresijom, ugradnja uređaja znači smanjenje simptoma kroz nekoliko mjeseci. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Uređaj za stimulaciju vagus živca

Kako možemo sami stimulirati vagus živac?

Ne moramo biti osoba koja pati od epilepsije ili teškog oblika depresije da bismo osjetili blagodati stimulacije vagus živca. Budući da je povezan s ključnim dijelovima tijela kao što su pluća, srce i probavni sustav, stimulacija vagus živca može pomoći u opuštanju, regulaciji ritma srca i ritma disanja, ali i imati protuupalna svojstva. Također kao posljedica opuštanja dolazi i smanjenje krvnog tlaka, a u nekim slučajevima i umanjenje boli migrene. 

Nova istraživanja pokazuju da covid može imati utjecaj upravo na vagus živac te uzrokovati probleme s govorom, vrtoglavice i nizak krvni tlak. Postoji mnogo benefita stimulacije vagus živca, a postoji nekoliko tehnika kako da to učiniš doma. 

Hladni oblozi i ledene kupke

Stručnjakinja za fizikalnu terapiju Katja Zeisler za Everyday Health objašnjava kako korištenje hladnih obloga na području kojim prolazi vagus živac može utjecati na varijabilnost srčanog ritma što je znak smanjenog stresa. Iako nije poznato kako točno utječe na živac, stimulacija hladnoćom pokazala se efektivnom u nekoliko istraživanja, a posebno u osobnom iskustvu pacijenata. Osim uporabe hladnih obloga na prsima, slične efekte možemo postići uranjanjem lica u ledenu kupku. 

Glasno pjevanje

Možda se čini čudno, ali glasno pjevanje ili vikanje aktivira naše glasnice koje kao rezultat aktiviraju vagus živac, objašnjava doktorica Megan Horeis za Allied Services. Upravo zato često imamo potrebu vikati kako bismo se riješili stresa, a dobro je znati da to uistinu i pomaže.

Duboko disanje

Tehnika disanja koju preporučuje doktorica Horeis stimulira vagus živac i dovodi do opuštanja tijela. Pokušaj sporije disati, oko šest udaha u minuti. Diši duboko, iz trbuha i zamišljaj kako ti se prsni koš širi svakim udahom. Neka izdah traje duže nego udah, tako ćeš najlakše trigerirati opuštanje. 

Sve ove tehnike služe kao instantno olakšanje stresa, no najbolji način kako sačuvati zdravlje je smanjiti uzroke stresa i voditi mirniji i balansiran život. Time ćeš i održati zdravlje vagus živca. 
 

Možda te zanima... Znanstvenici otkrili da izloženost stresu mijenja način na koji govoriš Zdravlje Možda te zanima... Stres i burnout: Kako se nositi sa stresom i neizvjesnošću te spriječiti burnout? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.