Zdravlje 22. prosinca 2010.

'Napokon čujem prirodne zvukove'

Domagoj1._1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Domagoj Salopek, mladić koji je uspješno prošao operaciju ugradnje fiksnog slušnog aparata najmodernijeg tipa, nekoliko mjeseci nakon kaže kako su mu svi zvukovi puno ljepši i prvi put ima osjećaj da prirodno čuje

Napokon čujem potpuno prirodno

'Napokon čujem, a nemam rajf na glavi. Ništa mi ne smeta, ne žulja, puno mi je komotnije. Imam osjećaj kao da nemam aparat, kao da potpuno prirodno čujem'. 

'Jako sam zadovoljan, primjećujem veliku razliku u čujnosti, a razliku primjećuju i moji prijatelji i obitelj', objašnjava Domagoj koji je 30 godina nosio neugodan rajf na glavi, jer su moderni fiksni slušni aparati vrlo skupi i sam ih nije mogao platiti.

Mišljenje stručnjaka

Preko interneta je saznao da se u zagrebačkoj Poliklinici Sinteza ugrađuju fiksni slušni aparatići i odlučio se obratiti za pomoć prof. Gjuriću koji se s obzirom na to da HZZO ne plaća takve aparate, odlučio odreći honorara za operaciju i pomoći mladiću da konačno skine neugodni rajf koji je nosio cijeli život.

'Jako sam zadovoljan operacijom i Domagojevim oporavkom. Sve je prošlo bez komplikacija, kost je prihvatila aparat, a ovakva operacija ugradnje fiksnog slušnog aparata najmodernijeg tipa BP- 100 je prvi put izvedena u Hrvatskoj. Ovakav aparat omogućava bolju kvalitetu zvuka i bolju razumljivost u buci'.

'Moram spomenuti da je podešavanje aparata rađeno u Suvagu kod dr. Vlahović i prof. Šindije, a aparat je napravljen tako da se vanjski dio skida kada pacijent ide spavati'.

'Kod prirođenih anomalija takav aparat bi se trebao stavljati u ranom djetinjstvu, ali u Hrvatskoj nažalost nemamo takvu praksu', objašnjava prof. dr.sc. Mislav Gjurić.

Kako izgleda operacija?

Operacija traje oko sat vremena, radi se u lokalnoj anesteziji, a pacijent može kući već isti dan. Dio slušnog aparata se ugrađuje u kost putem titanskog vijka i potrebno je šest do dvanaest tjedana da se vijak integrira u kost. Tada se vanjski dio aparata stavlja pacijentu na uho. Sama operacija uključujući slušni aparat košta oko 50 000 kuna.

Više info: www.poliklinika-sinteza.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.