Zdravlje Zaštiti se... i uživaj u suncu 21. lipnja 2023.

Namirnice dobre za zdravlje kože su i preventiva za zaštitu od sunca!

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata - vitamina, minerala, fitokemikalija i pravilan odabir masnoća, možemo učiniti mnogo za zdravlje i ljepotu kože, njenu zaštitu od vanjskih utjecaja te 'popravak' štete od sunčevih zraka, savjetuje Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma, IFM.

Pretjerano izlaganje kože suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. A svi dobro znamo kako upravo slobodni radikali vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira pojavom bora, tamnih mrlja i opeklina od sunca. No, ono što nas puno više treba zabrinuti jesu unutarnja oštećenja koja povisuju rizik od melanoma.

Na sve to godinama upozorava i ugledna hrvatska nutricionistica Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma, IFM, koja uz redovitu zaštitu kože kvalitetnim proizvodima s visokim zaštitnim faktorom, savjetuje svoje klijente i o pravilnoj prehrani koja kožu može pripremiti/nahraniti bogatim nutrijentima te ju iznutra zaštititi od svih štetnih vanjskih faktora.

Tajna je u mediteranskoj prehrani!

Mi koji živimo na Mediteranu često nismo ni svjesni koliki smo sretnici jer su nam nadohvat ruke namirnice i pripravci koji mogu na najbolji način zaštititi našu kožu od slobodnih radikala.

Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebno vitamina, minerala, fitokemikalija i pravilan odabir masnoća, odnosno, raznolikom i uravnoteženom mediteranskom prehranom, ističe i Krstev Barać, možemo učiniti mnogo za zdravlje i ljepotu kože, ali i njenu zaštitu od vanjskih utjecaja.

"Određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku već oštećene kože. Tu prvenstveno spadaju vitamini A, C, E, selen i cink, no postoje i fitokemikalije za koje se pokazalo da imaju snažno protektivno djelovanje kada je riječ o zaštiti kože od sunca. Konkretno misli se na beta-karoten i astaksantin, moćne pigmente sa snažnim antioksidativnim djelovanjem. Ove je blagotvorne tvari teško unijeti isključivo prehranom u dovoljnoj količini za zaštitno djelovanje, zbog čega se vrlo često savjetuje posegnuti za pripravcima koji ih sadrže. Postoje, naime, brojni dokazi kako beta karoten i astaksantin uzeti u vidu pripravaka štite stanice kože od oštećenja uzrokovanih UV zrakama, a za najbolje rezultate poželjno ih je početi uzimati i do nekoliko tjedana prije samog izlaganja suncu", upozorava naša sugovornica.

Namirnice koje 'popravljaju' štetu nastalu od sunčevih zraka

Dakle, pomno odabrana prehrana bogata antioksidansima može uvelike pomoći u pripremi kože za izlaganje suncu. No, hrana bogata vitaminima A, C i E, selenom i drugim snažnim antioksidansima poput karotenoida i polifenola - pomaže i u popravku oštećenih stanica kože te je odličan odabir i nakon sunčanja. Najbolji izvori tih nutrijenata su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke i zeleni čaj.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

"Posebno je korisno narančasto, žuto i crveno voće i povrće jer sadrže karotenoide - biljne pigmente koji potiču pigmentaciju i ujedno posjeduju antioksidativno djelovanje. Stoga je tijekom ljeta uputno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi i ostalom raznobojnom voću i povrću. No, za one, čija je koža osjetljiva i sklona alergijama na sunce ili joj žele pružiti dodatnu podršku, najmudrije je prije izlaganja suncu posegnuti za pripravcima koji osiguravaju karotenoide (astaksantin ili beta karoten) te već spomenute antioksidativne vitamine i minerale“, objašnjava Sandra.

Kako bi trebao izgledati naš ljetni jelovnik?

Dođe li do toga da ipak izgorimo na suncu, vrlo je važno 'ugasiti' prisutnu upalu u koži i pomoći joj da se brže oporavi. A tu prehrana može pomoći. Prvenstveno je tada bitno piti puno vode, najbolje izvorske te unijeti obilje antioksidansa – u prvom redu karotenoida poput beta karotena iz mrkve ili likopena iz rajčice za koje se pokazalo da mogu ublažiti negativne posljedice pretjeranog izlaganja suncu.

"Osim karotenoida, od pomoći mogu biti i esencijalne masne kiseline (osobito omega-3 masne kiseline) koje imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One, također, vlaže kožu te mogu ublažiti upalu na koži uzrokovane UV zrakama. Jelovnik čiji važan dio čine riba, sjemenke, orašasto voće i ekstra djevičansko ulje pridonijet će tako bržem oporavku kože“, kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać.

 | Author: Promo Foto: Promo

Uz pravilnu prehranu - preventivno se i pregledaj! 

Koliko god prehrana bila važan faktor zaštite naše kože od štetnih sunčevih zraka, uz kvalitetnu zaštitu proizvodima za sunčanje, jako je bitno i prije samog izlaganja suncu obaviti preventivni pregled kože. Posebno je to važno za sve osobe osjetljive kože i one koji imaju puno madeža.

Za sve koji se žele bezbrižno i s puno uživanja prepustiti ovog ljeta raznim aktivnostima na otvorenom preporučujemo besplatne dermatološke preglede u osam gradova u sklopu dm-ove inicijative "Zaštiti se... i uživaj na suncu". Ovo je popis besplatnih pregleda po gradovima:

  • 10.6. Zagreb, dm ženska utrka
  • 1.7. Slavonski Brod
  • 8.7. Pula
  • 15.7. Crikvenica
  • 22.7. Karlovac
  • 29.7. Zadar, dm millennium jump
  • 12.8. Šibenik
  • 26.8. Makarska

A kupiš li tijekom lipnja kremu za sunčanje u dm prodavaonicama možeš ostvariti 10 x više bodova za kupnju dva ili više proizvoda za sunčanje i njegu nakon sunčanja. To vrijedi i za kupnju proizvoda u dm prodavaonicama i za kupnju putem dm online shopa!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.