Zdravlje 05. prosinca 2019.

Najzdravije i najsretnije žene su one bez supruga i potomaka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tradicionalni pogledi već su neko vrijeme pod upitnikom javnosti, a ovo istraživanje moglo bi to još više naglasiti. Znanstvenici, između kojih je i profesor Paul Doran s londonske ekonomske škole, smatraju da su neudane žene bez djece najsretnija podskupina u populaciji te navode kako će upravo one živjeti duže od svojih vršnjaka koji su u braku ili imaju potomke.

Paul Dolan, profesor bihevioralnih znanosti i jedan od istraživača u spomenutoj studiji, govoreći na festivalu Hay rekao je kako najnoviji dokazi pokazuju kako tradicionalni pokazatelji korišteni za mjerenje uspjeha nisu povezani sa srećom - posebno s brakom i odgajanjem djece.

Možda te zanima... Potvrdili sociolozi: Muškarac je najzdraviji ako živi kraj žene koja mu prigovara Psiha i seks

"Imamo nekoliko dobrih longitudinalnih podataka koji slijede iste osobe tijekom vremena i sve što ću reći je - "ako si muškarac, vjerojatno bi se trebao oženiti, ako si žena, ne zamaraj se time", prenio je The Guardian Dolanove riječi.

Dolanova posljednja knjiga, Happy Ever After, navodi dokaze iz američke ankete o korištenju vremena (ATUS), koja je uspoređivala nivoe zadovoljstva i tuge kod neoženjenih, oženjenih, razvedenih, razdvojenih i onih kojima je supružnik umro.

Seks-Veza Možda te zanima... 7 seks faza u životu svake žene Psiha i seks

Muškarci imaju korist od braka jer su se "smirili", rekao je. "Poduzimaju manje rizika, zarađuju više novca na poslu i žive malo duže. Žene, s druge strane, moraju proći kroz sve to sa svojim odabranikom, što im stvara dodatan stres te su rezultati pokazali da umru prije njih. Najzdravija i najsretnija populacijska podskupina su žene koje se nikada nisu udavale ili imale djecu", zaključio je.

Tradicionalne vrijednosti

Dolan je također primijetio da bi stigma da su brak i djeca znakovi uspjeha u životu mogla potaknuti neke samostalne žene bez djece da se ne osjećaju sretnima iako je sada i znanstveno potvrđeno da su žene bez supruga i djece sretne, zadovoljne i zdrave. 

"Ljudi vide samostalnu ženu od 40 godina, koja nikad nije imala djecu na ulici i pomisle - 'Jadna žena. Sama je i nema djece. Možda će jednog dana upoznati muškarca i osnovati svoju obitelj.'"

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Ne, to nije dobar stav. Možda će ona upoznati pogrešnog momka i to će promijeniti sve na gore. Možda će upoznati momka koji je čini tužnom i možda će živjeti nesretno", zaključio je te je naveo kako se nada da će ova nova studija potaknuti žene da slijede svoje snove i ne žive u strahu od tradicije i društva.

Možda te zanima... Tajni seksualni životi tri žene i što ih motivira da se upuštaju u takve odnose Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.