Zdravlje Simptomi i pomoć 17. travnja 2021.

Najučinkovitiji recept protiv proljeva koji djeluje odmah

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uzroci proljeva mogu biti razni od bakterija do PMS-a, a ponekad je kriv i sendvič iz restorana brze hrane, ali najčešći uzrok prema US National Library of Medicine su bakterije i virusi.

Do infekcije najčešće dolazi zbog konzumacije kontaminirane hrane ili vode te virusa gripe ili norovirusa te zbog uzimanja određenih antibiotika i lijekova koji se propisuju oboljelima od raka. Uzroci su i osjetljivost na hranu poput intolerancije na laktozu, probavne bolesti poput Crohnove te sindrom iritabilnog crijeva.

Tipični simptomi su nemogućnost zadržavanja stolice koja je rijetka i često vodenasta te praćena grčevima i bolovima u trbuhu. Ako je uzrok dijareje virus ili bakterija onda je dodatno praćen povišenom temperaturom, zimicom i krvavom stolicom. Česta posljedica proljeva je dehidracija.

Iako sve to zvuči prilično grozno, većina slučajeva proljeva na kraju se riješi sama od sebe (nakon što se tijelo oslobodi pokvarene hrane, bakterije ili virusa), kaže dr. med. Toyia James-Stevenson gastroenterologija. Međutim, to ne znači da si ne možeš pomoći ili odmoći.

Možda te zanima... 10 mogućih razloga zašto imaš proljev Zdravlje


Donosimo pet učinkovitih i sigurnih lijekova koji će ti pomoći da se riješiš proljeva. Ovi recepti preuzeti su s Women's Healtha, a pregledala ih je dr. med. Patricia Raymond, gastroenterologinja. 

Rižina voda

Šalicu riže prelij sa šest čaša vode i kuhaj sat vremena. Zatim ocijedi rižu i popij vodu u kojoj se riža kuhala. Njemačka studija potvrdila je da su tretmani rižom i mrkvom učinkovitiji u suzbijanju dijareja nego izotonična pića.

Ružičasti bizmut

Pepto-Bismol, poznat i kao bizmutov subsalicilat antacidni je lijek koji se koristi za liječenje privremenih tegoba želuca i probavnog trakta, poput proljeva, probavne smetnje, žgaravice i mučnine. Također je uobičajeno poznat kao ružičasti bizmut i često ga koriste osobe koje putuju u egzotične zemlje kako bi izbjegle dijareju.

Možda te zanima... Ovo su razlozi zašto zbog alkohola imaš problema s proljevom Zdravlje

Uzmi probiotik

Ako je uzrok proljeva porast loših bakterija u crijevima onda umnožavanje dobrih bakterija može pomoći, kaže dr. James-Stevenson. Česta pojava uzimanja antibiotika i nekih drugih lijekova je promjena crijevne mikrobiote, stoga je najbolje uzeti probiotik iz soja  Lactobacillus, ali pri tom se najbolje posavjetovati s ljekarnikom koji će dati najbolji za tu svrhu. iako mliječni proizvodi poput jogurta i kefira sadrže probiotike treba ih izbjegavati jer mogu pogoršati proljev.

Povećaj unos vlakana

Kod kroničnih kronične proljeva unos vlakana poput psilijuma može stolicu učiniti gušćom i usporiti je. Unos vlakana najbolje je pojačati konzumacijom hrane kao što je grah i zob. Unos vlakana u prehranu treba  Možete povećati i vlakna u svojoj prehrani jedući hranu poput graha i zobenih mekinja. Pobrinite se da povećavate unos polako, jer dodavanje previše brzo može dodatno uznemiriti vaš želudac.

Probaj eliminacijsku dijetu

Proljev zbog loše apsorpcije ugljikohidrata i šećera čest je uzrok kronične dijareje, kaže dr. James-Stevenson. Ova vrsta proljeva može se lako prepoznati ubrzo nakon jela ili pića, a pojavljuju se nadutost, plinovi ili bolovi u trbuhu. Izbaci iz prehrane namirnice za koje sumnjaš da ti izazivaju tegobe. Ako nisi sigurna, možeš isprobati eliminacijsku dijetu.

 
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeGlassLoans

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.